5 основни грижи за кучето, без които не може?

Първото нещо, което вълнува всеки бъдещ стопанин на домашен любимец е как правилно да се грижи за кучето или пък котето, така че да не му липсва нищо и то да има пълноценен и вълнуващ живот.

В този материал ще стане дума за основните грижи, които е задължително да полагаме за кученцето, за да му предоставим възможно най-добрите условия за живот.

Появата на малкото, сладко, пухкаво, ходещо и джавкащо мъниче би следвало да се приема като изключително отговорна крачка в живота ни. Това е живо същество, което изпитва всички познати на човека емоции и чувства и има своите нужди от пълноценна храна, медицинска грижа, качествен сън и отдих, и развлечение. На кученцето му е необходимо лично пространство за хранене и отдих и възможност за игри, и ние добре да помислим как можем да му ги осигурим още преди неговата поява у дома.

Освен нужните купички за храна и вода и уютно легълце, трябва да обърнем сериозно внимание на обезопасяването на дома. Всички контакти, кабели, препарати за домакинството…всичко това, заедно с някои мебели и случайно забравени отворени шкафове и кутии, представляват изключителен интерес за кученцето. И това е напълно естествено. То опознава света, изследвайки всичко наоколо. Но домът е пълен с опасни неща за мъниче като него. Ето защо ние като грижовни стопани трябва да подготвим жилището за пристигането на новия член на семейството. Повярвайте, усилията си струват.

Какво ни очаква, когато си вземем домашен любимец?

За какво трябва да помисли и да се подготви всеки, които има такова намерение?

Грижите за кучето, а и за котето също, се фокусират в четири базови неща:

  • Хранене
  • Профилактика
  • Физическа активност
  • Хигиена
  • Обучение

Да разгледаме всяка едно по отделно:

Хранене

След като сме подготвили жилището за новия му обитател, следва да помислим за следващото важно нещо в основните грижи за кучето – храненето.

Една от най-често срещаните грешки е храненето на домашния любимец с храна приготвяна за нас, хората.

Това не бива да правим, защото много от вкусните за нас неща са неприемливи, а даже и понякога вредни за кучето. Например шоколада. Съдържащия се в него теобромин е токсичен за кучето и въобще не трябва да му даваме дори и грамче от тази вкусотия. Не се изкушавайте да му давате, колкото и да моли и да гледа с онези неустоими очички. Същото важи и за захарта, някои колбаси, лук, чесън, стафиди, грозде….списъкът е дълъг. Повече по темата може да прочетете в този наш материал. Разбира се и кученцето има нужда да бъде поглезено с нещо вкусничко, но най-добре това да бъдат специалните кучешки лакомства.

Профилактика

Ако все още има още някой, който се съмнява, че кучето е пълноправен член на семейството, ще подкрепим твърдението с факта, че кучето има паспорт с име, снимка, дата на раждане и въобще както си трябва. В този паспорт се отбелязват всички задължителни ваксинации и манипулации.

Ветеринарният контрол е много, много важен за здравето на кученцето.

Минималният брой посещения в клиниката за профилактика е два пъти годишно. Не пренебрегвайте това! Здравето и пълноценните грижи за кучето зависи и от това.

>>> Как да помогнем на кучето да не се страхува от клиниката?

Физическа активност

Кучето е родено да тича, да скача, да гони топки и да прави бели. Нали за това ги обичаме толкова много. Понякога се чудя кой кого всъщност разхожда? Дали ние кучето или кучето нас? Май по-скоро е второто. Виждали сме по-често кучета, които тренират своите човеци и им поддържат формата. Казано по друг начин, разходката с куче е много полезно нещо и кучето и за стопанина. Тя може да се брои като съвсем отделна тренировка за цялото тяло. И духа. И настроението. Отклонихме се малко и се връщаме към конкретиката. Разходките на кученцето трябва да са минимум две на ден – сутрин и вечер. Продължителността на разходката е от особена важност, защото от нея зависи правилното развитие на мускулатурата и поддържането на костната система. Ето защо трябва да отделим достатъчно време за пълноценна физическа активност на нашия опашатко всеки ден. Нужна ви е мотивация? Ами, както вече стана дума, това е фитнес, при това безплатен.

Каникрос – спорт, който представлява бягане с куче

Хигиена

Хигиената е важна не само за здравето на хората. Тя е и част от важните грижи за кучето. Природата е дала възможност на всички животни да я поддържат в отлично състояние, но в градските условия, където живеят сега нашите домашни любимци, техните вродени хигиенни навици вече не са достатъчни. В грижите за хигиената на кученцето трябва да включим: къпане, разресване, почистване на зъбите, очите и ушите, и подрязване на ноктите. Нищо от това не бива да се пренебрегва. Всяка една от тези процедури може да бъде извършена в специализирани груминг салони или във ветеринарната клиника. С къпането и разресването може да се справим и сами у дома, но за останалите грижи е добре да планираме посещения при професионалист.

>>> Какво е груминг и каква е ползата от него?

Обучение

Много важен момент е възпитанието на кученцето. Има задължителни команди, без които няма как да осигурим пълноценен и безопасен живот на опашаткото. Всяко мъниче следва да усвои още от най-ранна възраст основните команди като: при мен, стой, остави го, седни, легни и още няколко, които ще ви помогнат да предпазите любимеца си от евентуална опасност. Разбира се кучето може много повече. То има умения и способности, които са ги завели чак в Холивуд. Така че опитайте да го научите на някои номера и трикове. Това ще е много забавно за всички, както за кученцето, така и за цялото семейство.

Грижите за кученцето само на пръв поглед и в самото начало изглеждат сложни. В това дело всеки стопанин има три верни помощника. Това са внимание, търпение и любов към кученцето. С тяхна помощ всичко е лесно, а резултата е гарантиран.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения