10 полезни трика за всички, които имат куче (Част 1)

Щом сте тук и четете това, значи имате куче и вероятно ви е много любопитно дали може да се справяте по-лесно с някой ежедневни неща. Като например: как да поддържате дома си чист, без косми от любимеца навсякъде? Как да не изхвърляте храна, която Опашаткото отказва да яде и още няколко такива супер важни неща.

Днес ще споделим 10 полезни навика, които да създадете и  които ще ви помогнат да се радвате повече на съвместното съжителство с четириногия си приятел.

Започваме с най-често задавания въпрос:

# 1. Как да се справим с космите навсякъде?

Тук ще ви предложим нещо съвсем простичко – опитайте да сресвате своето куче не вкъщи, а навън. Да ние разбираме, че това не винаги е най-удобно, но повярвайте така е по-добре. По този начин значително ще намалите количеството косъмчета паднали в къщи и да поддържате дома си чист ще е далеч по-лесно. Просто вземете със себе си фурминатора или четката на вашето кученце и срешете козината му на някоя приятна полянка например.

Не забравяйте да почистите след себе си.

Не е особено приятно да оставяте просто така вятърът да разнася космите навсякъде.  Естествено има породи кучета, които се нуждаят от специална грижа за козината и тогава е най-добре да го заведете в груминг салон. Но късокосместите породи и тези с не толкова придирчива козина може да поддържате и сами.

# 2. Как да купуваме разумно храната за месец?

Вторият полезен навик касае изхранването на нашето куче. Ако например то е на суха храна пред нас възниква въпроса: каква опаковка/количество е най-удачно да купуваме?

На всички ни е известно, че колкото по-голяма опаковка взимаме, толкова по-изгодно плащаме. Разумно би било да набавяме веднъж месечно храна за нашия любимец. Но как да определим колко всъщност ще е достатъчно за месец? На първо място взимаме под внимание породата на кученцето и нормата на неговата дневна порция храна. Ако например кучето има нужда от около 150 – 200 гр. дневно, то за месец ще трябва да се запасите с 5 – 6 кг. И е винаги по-добре да се вземе веднъж една опаковка от 5 кг., отколкото пет пъти по 1 кг.

Тук може би някой ще си каже: „А защо да не взема количеството за два или три месеца?“. Ще отговорим веднага. Едно от най-развитите сетива на кучето е неговото обоняние и аромата на храната е много важна за него. Така тя събужда неговия апетит. Ако вземем прекомерно голямо количество наведнъж, например за мъничкия Йоркширски териер не бива да купуваме опаковка от 20 кг, защото с времето, колкото и добре да я съхраняваме, храната ще изгуби своя аромат. Ще изветрее, ще поеме влага и кученцето няма да иска да я яде. Затова нека бъдем по-умерени в запасяването. И за да съхраним максимално вкусовите качества на храната е препоръчително да я съхраняваме в добре затворен пакет (някой производители предвиждат това) или в специална кутия за храна, също плътно затворена.

# 3. Как да сме сигурни, че винаги ще има свободен достъп до вода

Като заговорихме за суха храна да споменем и приема на вода. Тогава когато нашето куче се храни със суха храна, то трябва да пие и повече вода. Водата спомага за по-лесното усвояване на храната като я размеква и за това е много важно кучето да има свободен достъп до чиста питейна вода. Ако то не пие достатъчно вода може да започнат проблеми със здравето. Ето защо оставете поне на две-три места купички с вода. Особено в топлите месеци на годината. Така ако случайно не сме забелязали, че то е изпило водата в едната купичка или пък случайно вратата към кухнята, където то се храни се е затворила, то кучето винаги ще има резервен вариант. Това е много, много полезен съвет.

# 4. Разредете шампоана на кучето

Следващия полезен лайфхак е да разреждаме шампоана на кучето. Защо да правим това? На първо място защото много от шампоаните са в концентрирана формула. Просто така са произведени. Но можем да разредим съвсем обикновения шампоан. Козината на кучето е гъста и понякога е трудно да го сапунисаме, а така ще се справим далеч по-лесно с тази задача. Освен това ще спестим от разходите за козметика, които никак не са малки. Качествената козметика за куче, дори от средния ценови диапазон, е доста скъпа. Така че опитайте този лайфхак.

>>> Как правилно да къпем кучето у дома?

# 5. Как да спестим от нови играчки за кучето

Продължаваме с икономичните съвети и ще ви кажем как хем да давате периодично нови играчки на вашето куче, хем да спестите малко от този разход разход. Всеки грижовен стопанин има желание да поглези своя любимец с нова играчка. Да видим как се радва на новата топка и тича след нея това за нас това е щастие. Но всеки път да купуваме нова играчка е неразумно и скъпо. Ето защо можете да разделите неговите играчки на две. Едната половина оставяме на Опашаткото, а другата скриваме. С времето той ще забрави за тях и после ще ги приеме като нови. Елементарно, но полезно.

>>> Как да направим сами играчки за котето?

Очаквайте Част 2 на 10-те полезни лайфхака, които ще улеснят грижите за вашия домашен любимец.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения