Груминг у дома – как да разресваме козината на котето?

Всеки стопанин на котка е в непрестанно търсене на ефективен начин за спасение от космите, които са буквално навсякъде. Но не всеки стопанин знае, че може да подпомогне процесът на смяна на козината като разресва редовно своето мъниче. Това е от полза преди всичко за здравословния и красив вид на котето, а освен това домът и дрехите ще останат чисти.

Как е правилно да разресваме котето?

Ще започнем  с това, че необходимо да приучим животинчето към тази процедура от ранна възраст. От разресване се нуждаят почти всички котета, а не само дългокосместите. Погрешно е да се счита, че късокосместите породи не се решат. Разресването носи няколко ползи за животинчето. Първо – това прави козината му чиста и красива, защото я освобождава го от прах и различни замърсявания и разплита сплъстяванията. Второ – разресвайки козината ние събираме голяма част от космите, които иначе котката би погълнала, когато се облизва. Така стомахчето й не се натоварва прекомерно и ние, всъщност, й помагаме да се чувства добре, и да няма стомашни неразположения. И трето – това е неописуемо удоволствие за нашето мъниче. А и за нас самите.

>>> Какво е груминг и каква е ползата от него?

Разресване на коте с четка

Колко често трябва да се разресва котето?

Котето сменя своята козина практически през цялата година, но през пролетта и есента този процес става много по-интензивен. Особено забележимо е при дългокосместите породи. Ето защо специалистите ни съветват да решем късокосместите породи веднъж в седмицата, а дългокосместите , особено тези с пухкаво подкосмие, всеки ден. Сега никак не трудно да се намери подходящо средство за разресване. В зоомагазините има всякакви четки и гребени.

А как да изберем подходящата четка за разресване?

В магазините за аксесоари за домашни любимци може да се намерят какви ли не четки и гребени. Нека се запознаем с основните и да видим коя за какво служи.

>>> Чудите ли се дали котето познава своето име?

Фурминатор за котки

Фурминатор – това е идеалният помощник в борбата с излишната козина. Представлява гребен с гъсто разположени метални зъбци и сваля почти 90% от падащите косми. Избира се според големината на животинчето. Използва се много лесно, като преди това е хубаво да козината да се разреше с обикновен гребен или четка. Разресването както с фурминатор, така и с всяко друго средство се извършва по посока на растежа на косъма. През периода на активно падане на косми фурминаторът се използва не повече от 2 пъти месечно. Имайте предвид обаче, че ако котето има ранички или някакви кожни проблеми е противопоказно да се използва фурминатор. Посъветвайте се с ветеринарен лекар как да се справите с проблема. Освен това фурминаторът не е подходящ за всички котки. При породи с по специфични козина, без подкосмие и твърде къс косъм той е противопоказен.

Четка-ръкавичка – тя е много подходяща за разресване на котета, които не са свикнали с процедурата и всячески отказват да бъдат сресвани. Разбира се не е толкова ефективна както фурминатора, но ако се използва всекидневно пак ще даде търсения резултат.

Четка – ръкавица за разресване на котки

Четки и гребени – с различна големина, с метални зъбчета за разресване или естествени косми за изчеткване, разнообразието е голямо. Изборът зависи от големината на котето и дължината на козината.

В зоомагазините могат да се намерят и малко по-нестандартни четки за козина. Някои от тях се закрепват по ъглите на стените и котето може само да се почеше когато пожелае. Други пък са във формата на играчка и се закрепват под вратите. Когато котето се отърква в играчката зъбчетата приятно масажират и в същото време разресва козината.

Техниката на разресване

Тя не е сложна. Трябва само да се спазва следното:

  1. Разресването започва със събирането на падащите косми, което е най-добре да се извърши с мека четка – ръкавица или четка с редки зъби.
  2. Решете котето по посока на растежа на косъма нежно, без да упражнявате натиск, без да дърпате или скубете козинката на животинчето.
  3. При дългокосместите породи е възможна да се образуват сплъстявания. При наличието на такива най-добре се обърнете към професионален грумър.
  4. Обърнете особено внимание на местата, които котето не може да достигне само. Такива са задната част на вратлето и ушите.
  5. В края на процедурата прокарайте влажна мека четка по козината на котето. По този начин ще съберете окончателно падащите косъмчета.
Дългокосместите котки се нуждаят от често разресване на козината

Най-важното в този процедура е търпението, както за стопанина, така и за животинчето. Ако котето не е свикнало да бъде ресано, опитайте да отвлечете вниманието с любима играчка или нещо вкусно. Не бързайте и не го принуждавайте. По–добре бъдете постоянни и възнаграждавайте търпението на котето. Така с времето то ще свикне и тази козметична процедура ще се превърне в много приятно изживяване за него.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения