Хранене и грижи за кучето през есента

С настъпването на есента промените в хранителния режим и някои ежедневни навици са обичайни за хората. Обаче такива следва да се направят и за кучето, защото и неговия организъм се нуждае от това. Ако имате куче би било добре да внесете някои нови неща в грижата за него, а също и в неговото меню. Ако не знаете как, то тази статия ще ви помогне да разберете.


Защо се налага това?


Защото се променят атмосферните условия, което само по себе си означава, че ние трябва да подходим адекватно към тях. Това важи и за животните.


На какво следва да обърнем внимание:


Грижи за здравето на кучето през есента

През есента опасните паразити не са така активни, както през пролетта и лятото. Но въпреки това те не са изчезнали и в първите дни на есента е възможно кучето да попадне на кърлеж. Знаем колко усложнения могат да възникнат от едно такова ухапване. Ето защо след всяка разходка проверявайте за тези неканени гости. А за да сте по-сигурни, че кучето е защитено надеждно, използвайте обичайната превенция срещу бълхи и кърлежи.

>>> Как да подготвим кучето за есента?


Разходки и игри на открито през есента

Есента е понякога топъл, но все пак дъждовен сезон. Дали трябва да обличаме кучето е въпрос на преценка. Вероятно добро решение ще се окаже дрешка тип дъждобран, които да предпази кучето от измокряне при разходки в дъждовно време. Освен това ще ви спести и евнтуално къпане на цялото куче след това. А за онези породи, за които е препоръчително да се предпазват дори и от хладното време на есента подходящи са пуловерите и суитшърти.

През есента затревените площи особено след дъжд са мокри и лапите на кучето остават за продължително време влажни. За да ги предпазим от вредното влияние на студа и влагата можем да използваме специални продукти тази цел. А когато се прибере кучето от разходка е добре да измием лапите в топла, но не гореща вода и да ги подсушим с кърпа.

>>> 5 начини да се забавляваме с кучето в дъждовен ден


Къпане през есента

Става дума за къпане в морето, реки и всякакви други водоеми. Дори и да е слънчево, топло и всичко да изглежда точно, както през август, идеята не винаги е добра. Есента е коварен сезон. Първо, водата вече не е така топла както през лятото. Освен това съвсем лек вятър е достатъчен да разболее мокрото куче. Имайте това предвид дори и когато къпете кучето си у дома, в банята. Не го къпете в студена баня и след това винаги го изтривайте добре с мека хавлиена кърпа. Не го оставяйте да стои на студено и особено на течение. Най-добре затворете прозореца и вратата на стаята, където е кучето. А ако опашаткото не се страхува от сешоара, посушете веднага и не го извеждайте на разходка.


Храненето през есента

Всеки стопанин знае, че да се променя драстично хранителния режим на кучето не се препоръчва. Но въпреки това някои неща трябва да се вземат под вимание с навлизането в студените сезони.
При кучета, които се хранят с натурална храна, която е комбинация от месо и подходящи зелечуци се препоръчва да се увеличи дозата на месото поне с 1/3. При това обаче следва да се обърне внимание на активността. Разходките и физическите занимания не бива да се намаляват, въпреки захлаждането. В противен случай има риск от увеличаване на телесното тегло на кучето.

За кучета, които са хранят с готова гранулирана или мека храна и нямат проблеми с теглото, може да се отдаде предпочитание на тази, която е предназначена за „активни кучета“. Съдържанието на белтъчини и полезни мазнини в този вид храна е по-голямо и, благодарение на това съотношение, вашето куче ще бъде в отлично и бодро състояние през студените сезони.

Есента не е време за тъгуване. Да, вярно е че толите и дълги дни отлетяха,. Но сега пък може да облечем себе си и кучето с еднакви, тематични суитшърти и да получим хиляда и една усмивки от хората навън. И да не забравите снимките за инстаграм.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Поседвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още от света на домашните любимци.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения