Как да разберем какво иска да ни каже котката?

Да разберем какво иска една котка не винаги е проста задача.

Поне така биха казали хората, които имат такъв домашен любимец. Едно е ясно обаче – доволното мъркане е знак, че сме отговорили на възвишените капризи на нашето пухкаво приятелче, а съвсем друго нещо е неспиращото мяукане и гневно размахване на опашката.

Как да разберем в този случай какво иска да ни каже нашата котка?

Нека първо си изясним как общува тя.
Котката е умно същество и доста умело комуникира със света около себе си. За целта използва както вербални, така и невербални средства. Към вербалните отнасяме всички звуци, които издава – мъркане, мяукане, съскане, а към невербалните всички пози и жестове на тялото и най-вече на опашката.
Нека обърнем внимание на различните знаци, с които котката се опитва нещо да каже.

>>> Как да се справим със заплетената козина на котката?

МЪРКАНЕ

Факт:

Учените и до сега не са открили защо и как котките мъркат.


Неочаквано е, особено днес, когато науката е стигнала толкова далеч, но е така. Механизмът на котешкото мъркане е все още загадка. По темата съществуват само предположения.

Сигурно е обаче, че по този начин котката ни показва:

  • удоволствие – преди всичко тя мърка, когато е доволна, когато я галят и ѝ се радват.
  • иска да привлече внимание – когато котката мърка и се отърква в краката ни, тя иска да ни покаже, че търси нашето внимание. Може би е гладна, а може би търси малко нежност.
  • опитва се да се успокои – установено е, че мъркането провокира отделянето на особен хормон, който оказва успокояващо и отпускащо въздействие, а понякога има дори и обезболяващо действие. Така че котката може да мърка, когато се страхува или изпитва болка.

МЯУКАНЕ

Счита се, че котките използват мяукането преди всичко, за да привлекат вниманието на човек. Те рядко мяукат, когато общуват със себеподобни. Изключение правят само малките котенца, които по този начин разговарят с майка си. Котката мяука с различна интонация на гласа. Това е така, защото иска да ни каже различни неща. Когато гласът и е нисък и тревожен това е знак, че тя е недоволна или нещастна. Обратно – високият тон в гласа й говори за добро настроение. А ако не спира да мяука, то значи се нуждае от внимание и помощ.
Тук ще споменем, че общителността на котката зависи и от нейната порода. Най-осезаемо желание да „бъбрят“ със стопанина си имат сиамските, ориенталските и тайландските котки.

СЪСКАНЕ И РЪМЖЕНЕ

Не е трудно да си представим какво иска да каже котката с тези недвусмислени звуци. Причините да съска, да извива гръб и да ръмжи заплашително са логични – изплашена е. Така постъпват и други животни. Котките реагират по този начин в различни критични ситуации. Понякога, когато се борят за надмощие и територии помежду си, а понякога, когато се чувстват заплашени от нещо или някого.

Освен със звуци, котките се изразяват и чрез жестове на тялото.

Какво иска да покаже котката чрез:

ОПАШКАТА

Опашката на котката е красива, движи се много грациозно и винаги нещо ни „говори„. Ето какво:

  • високо вдигната – изразява доверие и добро настроение
  • енергично махане в ляво и в дясно – може да е сигнал, че котката е напрегната, от нещо подразнена и нервна
  • подвита – сигурен знак, че е изплашена
  • настръхнала – ако и козината по гърба на животинчето е настръхнала, то без съмнение е изплашено. Понякога настръхналата опашка обаче може да е знак, че животното е готово да атакува.

УШИТЕ

  • присвити назад – по това може да разберем, че котката е разгневена, подразнена и изплашена, а може и да се готви да нападне.
  • обърнати напред – котките правят така, когато нещо е привлякло вниманието им и те са заинтересовани от него.

Няма съмнение, че котките са хитри същества и имат много интересно поведение.

Опитвали ли сте някога да разтворите вестник, за да го прочетете, когато котката е наблизо? Едва ли сте успели. Най-вероятно котката е скочила веднага на масата или на дивана и се настаналила невъзмутимо върху четивото ви. Да я преместите е невъзможно. Нито ще я съблазните с лакомство, нито с най-удобната възглавница, нито с каквото и да било. И това е така, защото докато седи върху вестника и вие се опитвате да я преместите тя получава цялото ви внимание. Това е то – котка!


А ние, хората, често хората не обръщаме внимание на поведението на нашия домашен любимец. Добре е да не правим повече така, защото по този начин котката изразява своите емоции. Едва ли ще объркаме с нещо друго доволното мъркане и „мачкане“ с лапички, когато котето е щастливо и ни се доверява. Ето, така и всеки друг звук и движение означават нещо и ако ние се научим да ги разпознаваме ще подобрим качеството на живот на нашето пухкаво приятелче.
Най-малкото няма да му изглеждаме като нищо неразбиращи стопани.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още от света на домашните любимци.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения