Как да се справим със заплетената козина на котката?

Красивата дълга козина на някои породи котки предизвиква завист дори и у лисицата, която , както знаем, не е лишена от красив кожух. Но като всяко красиво нещо, така и дългата котешка козина изисква много грижи. Без тях тя нито ще изглежда толкова красива, а в допълнение ще се заплита и ще се появят множество възелчета. 

Защо се случва това и как можем да се справим с този проблем ще се опитаме да разберем сега. 

Как се заплита козината? 

Козината на котките също като косата на хората непрекъснато се обновява. Ненужните косъмчета падат, а на тяхно място израстват нови. Котките ближат своята козина и по този начин подпомагат тази смяна, но не винаги могат да се справят напълно с тази задача, особено ако козината е по-дълга. В резултат старите косъмчета остават в козината и се заплитат сред новите. Ето така се получават и не дотам красивите възелчета. 

Персийска котка

Защо се заплита козината? 

Най-напред ще подчертаем, че това е проблем само на дългокосместите породи котки. Особено персийските и подобните на тях котки. И това е така, защото козината им е токова дълга и пухкава, че животинчето не съумява, облизвайки се, да събере всички падащи косъмчета. Това би могло да стане само ако разресваме периодично козината с подходяща четка. Ето защо ежедневното разресване е необходимост с особена важност. 

>>> Грууминг у дома – как да разресваме козината на котето?

На второ място ще обърнем внимание, че заплитането би могло да бъде причинено и от някои здравословни проблеми. Да видим кои и защо? 

Депресия и стрес  

Причините са това състояние могат да бъдат различни, но резултата е един – котето спира да обръща внимание на тези неща и не се грижи само за себе си, както повелява инстинкта му. Тук е важно да се опитаме да установим причината и да помогнем на любимеца си да се справи с него. 

Дерматологични проблеми 

Някои кожни заболявания биха могли да причинят и този вид проблеми с козината. За да се справим с естетичната част от проблема, първо трябва да разрешим основния. 

Проблем със зъбите 

Това е съвсем логично. Ако котето има такъв дискомфорт изобщо няма да иска да ближе козината си. 

Пърхот и външни паразити 

Това също би могло да бъде вероятна причина за появата на проблем с козината на котката. С отстраняването им ще се реши и проблема със заплитането. 

Неправилно къпане 

Понякога и неправилния вид шампоан е възможно да доведе до заплитане на козината, така че, ако всичко друго е наред, вижте дали не се крие тук причината. 

>>> Какво е грууминг и каква е ползата от него?

Опасно ли е заплитането на козината? 

Възлите и сплъстената козината е не само грозно и неестетично, но и създава известен дискомфорт на животинчето. Разбира се не е нищо крайно опасно, но все пак от дискомфорт в началото, много бързо може да се превърне в болка и дерматологичен проблем. Заплетената козина не позволява на кожата да “диша”. Ако към това добавим и факта, че котето се опива да се освободи от тях като ги хапе, козината се намокря и по този начин се създава предпоставка за развитието на различни микроорганизми. Освен това, мъчейки се да ги прегризе, котето може и да се нарани, а раната впоследствие, заради липсата на въздух, да не може да зарасне. Все сериозни проблеми, които не са за подценяване. Това прави грижата за дългата козина на котката от първостепенно значение. 

Как да се справим със заплетената козина? 

На първо място ще е от полза да си създадем навик периодично да сресваме козината. Така няма да се образуват нито сплъстявания, нито възли, които после да се чудим какво да правим. 

Ако обаче вече се е стигнало до тяхното образуване трябва да се опитаме да ги разплетем. С подходяща четка и търпение. Тези, които не могат да бъдат разресани, най-добре да отрежем много внимателно с ножичка.

Винаги внимавайте да не нараните животинчето.

В зоомагазините може да се намерят и специални приспособления са такива случаи. А ако смятате че няма да се справите сами, запишете час при професионален груумър.

Разбира се заплитането на козината на котето съвсем не застрашава неговия живот, но понижава качеството му, и ние, като любящи и грижовни стопани, трябва да следим за нейното състояние. Дори и да не дълга и разкошна като на персийките, всяко коте заслужава да има красива и блестяща козина. Положените грижи ще го направят щастливо и стопаните му също. 

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения