Как правилно да къпем кучето у дома?

16.януари.2021

Как правилно да къпем кучето и още някои други въпроси, свързани с това мокро занимание, си е задавал всеки, който споделя живота си с четириног приятел.

„Който не познава вкуса на сапуна, никога не е къпал куче.“

Франклин Джоунс

Как да къпем кучето си? И изобщо, нужно ли е да го правим?

Тук мненията се делят на две. Едни считат, че не е нужно, защото кучетата сами се почистват. А другите са стриктни привърженици на хигиената и къпят любимците си дори повече, отколкото трябва.

А колко често трябва да къпем кучето?

Хигиената на нашите любимци е също толкова важна, колкото и за самите нас. Ако назад във времето, животните са се почиствали сами, то в днешно време това вече не е достатъчно. На улицата кучето може да сe изцапа с вещества, които нито може да почисти само, нито е безопасно да го прави. Затова трябва да се погрижим ние.

В повечето от случаите, съвсем не се налага да къпем кучето цялостно. Достатъчно е само да измием изцапаните лапи. А по принцип по-обстойни хигиенни процедури е желателно да се предприемат през определен период от време и е най-добре да се правят в специални салони. Да, вече има и такива. И то какви! За завиждане. Красиви, уютни, предлагащи какви ли не глезотии. Можем да запазим час за нашия Пухчо горе-долу веднъж на 2-3 месеца. Така съветват специалистите. В груминг салоните ще се погрижат за всичко – за ноктите, за прическата и дори за преживяването на животинчето.

Как правилно да къпем кучето сами у дома?

Ако обаче сте били на разходка и той се е постарал да се изцапа до неузнаваемост, то ще трябва спешно да се действа. За целта се въоръжаваме с подходящ шампоан и мноооого търпение. Ще бъде весело! И на края ще е трудно да се разбере, кой всъщност е изкъпан.

Да се върнем на шампоаните. Ако отворите сайтовете за домашни любимци ще се изгубите в разнообразието. Има за дългокосмести, късокосмести, за бяла козина, кафява козина, за блясък, за подхранване, за малки кученца… и за каквото ви дойде на ум. Има и балсами. А от скоро се появиха и сапуни. За всеки вкус по нещо. Къпем кученцето в добре отоплена баня, разбира се с топла вода. Нито много гореща, нито твърде хладка. Стараем се да пазим очите, нослето и ушите. Нищо не трябва да попада в тях. След това внимателно изтриваме животинчето с мека хавлия. Ако кучето позволява, използвайте сешоар. Внимавайте с горещия въдух! Ако се страхува обаче, завийте го добре и нека остане така на топло известно време. Не бива да има в близост работещ климатик или отворени врати и прозорци. Също така, след тази процедура е най-добре да останем в къщи. Разходки навън, особено през студените сезони, никак не са желателни. А тук може да видите как да се грижите за кучето в студеното време.

А може само да измием лапичките, вместо да къпем кучето

Ако сте късметлии и разходката е преминала порядъчно чисто, а кучето не се е изцапало до върха на опашката си, можем да измием само лапичките и коремчето, ако се налага. Пак в зоо-магазините може да се открият шампоани за честа употреба и дори специално предназначени за лапи. Всеки грижовен стопанин трябва да има такъв у дома. И пак спазваме правилата за къпане. Използваме топла вода, внимателно изплакваме шампоана да не остане нито следа от него и после старателно подсушаваме. Огледайте лапите добре, евентуално за кърлежи, тръни или осили. Всичко може да попадне при лудите им игри.

Живеем в модерни времена. Вече съществуват и варианти за почистване без измиване. Предлагат се различни мокри кърпички. Някои от тях имат антибактерелиален ефект. Много са удобни, тогава когато сме навън и нямаме възможност да измием кучето с вода. Не е лошо да имаме един пакет от тях, в чантата, ако се наложи.

Завършвам този материал с усмивка. Само като се сетя колко забавни моменти сме имали с моя Джак Ръсел териер и настроението ми в миг се приповдига. Вероятно и всеки от вас може да разкаже поне един достатъчно смешен опит да изкъпе своя любимец. Едно е ясно: Няма шанс за скука, ако споделяме живота си с куче. Обичайте вашият любимец и се грижете  добре за него. Той ще ви се отблагодари стократно.

Бъдете с нас и във Facebook, за да научавате всичко за вашия любимец. Последвайте ни на Chill Pet Care

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения