Натурално хранене на кучето – 5 основни съставки

Как да приготвим добре балансирана храна за кучето у дома?

Натуралното хранене на кучето набира все по-голяма популярност сред собствениците с високи критерии и изиквания спрямо всичко, което касае доброто качество на живот и отлично здраве на техния питомец.

Нека най-напред да разберем какво е това „натурално хранене“ на кучето.

Какво е натурално хранене на кучето?

Това е прясно приготвена, пълноценна и правилно балансирана храна за домашния любимец.

Кучето е хищник и неговите предци са се хранили основно с месо в дивата среда. И въпреки, че не са имали удобството на готовата и добре балансирана храна, те са успявали да си набавят всички важни вещества, от които са имали нужда – белтъчини, въглехидрати, витамини и минерали.
В днешно време има и такава тенденция, а именно предоставяне на домашния любимец храна, която е максимално близка до естествената. Тази храна е лесна за усвояване от организма на кучето, не затруднява храносмилателната система и напълно удовлетворява инстинктите и физиологичните потребности на животното.

>>> Как да се грижим кучето през зимата?


Натурално хранене – предимства

Най-голямото предимство на натуралната храна е, че тя не съдържа никакви консерванти, нито съставки с неизвестен произход, нито продукти със съмнително качество. Всичко е приготвено от вас, вкъщи, от качествено месо, свежи зеленчуци и без нищо вредно за здравето на кучето.


Неудобството е във времето, което трябва да заделим за приготвянето на храната. Но това само на пръв поглед е неудобство. При добра организация всичко може да се случи, без да се лишавате нито от свободно време, нито време за другите ви отговорности.


Правилното и пълноценно хранене на кучето има жизненоважно значение за здравето и емоционалното му състояние.

Ето защо това би трябвало да бъде едно от основните неща в грижата за домашния любимец.
Дали ще изберете готова и балансирана кучешка храна или ще предпочетете типа „натурално хранене“ решавате вие. Все пак е добре да съобразите и с предпочитанията на кучето. Понякога те отказват да ядат готова кучешка храна и тогава изборът е ясен.

Ако вашият случай е точно такъв, то тази статия е тъкмо за вас. Нека видим как да съставим и балансираме правилно менюто на опашакото.

>>> 5 основни грижи за кучето, без които не може?

Кои са основните съставки на натуралното хранене?

МЕСО И СУБПРОДУКТИ


Както вече казахме кучето е хищник и затова половината от неговото меню е съставено от месо. И ако това е съставката, която е 50% от една порция, то нейното качество е съществено значение. Не казваме да избирате най-най-доброто, но избирайте винаги прясно и качествено месо.

Какво месо да вземете?

Кучето ви ще прояви своя индивидуален вкус, но повечето от тях харесват говеждо, телешко, пилешко, пуешко и патешко. Някои кучета много харесват и хапват с удоволствие агнешко, заешко и риба.
Рибата се препоръчва веднъж седмично и проверете внимателно дали всички кости са отстранени. Те са много опасни за кучето.
Субпродуктите също са много полезни и е добре да присъстват в менюто на опашаткото като допълнение към месото.


ВЪГЛЕХИДРАТИ


Въпреки, че кучето няма осезаема необходимост от въглехидрати, все пак те се явяват добър източник на енергия за тях. Освен това съдържат и фибри, които спомагат за правилното храносмилане и усвояване на храната. Така че трябва да ги включим в домашно приготвеното натурално хранене на кучето.
Тук е важно да отбележим, че въглехидратите не бива да са повече от 15-20% от порцията. Освен това не всички източници на въглехидрати се препоръчват за кучето. Може да заложите на кафяв ориз, бял ориз, а също така и пълнозърнеста пшеница (може да изберете изделия от пълнозърнеста пшеница). Пълнозернестата пшеница се явява един устойчив изтоник на енегрия.


ЗЕЛЕНЧУЦИ

Зеленчуците са основен източник на витамини и минерали. Няма две мнения по въпроса дали трябва да са съставна част от натуралното хранене на кучето или не. Отговорът е – Да, трябва.
Освен че от тях кучето получава много ценни витамини и минерали, зеленчуците са с ниска калорийна стойност и се отразяват отлично на храносмилателната система.


Какви зеленчуци може да яде кучето?

Важно е да знаем кои зеленчуци може да яде кучето и кои никога да не му даваме. Кучето може да яде:

 • моркови
 • тиквички
 • тиква
 • спанак
 • краставици
 • чушки

Това не е пълният списък на полезните за кучето зеленчуци.

Съвет: Преди да дадете на кучето си някой зеленчук информирайте се дали може то да го консумира или не.


ПЛОДОВЕ


Плодовете не са постоянна съставна част от храната на кучето, но трябва да се включват в менюто. Разбира се с мярка, защото съдържат захар. Някои кучета обичат да си похапват плодове и правят това всеки ден. Е, щом им харесва нека хапват! Плодовете са чудесен начин за набавяне на витамини и минерали. А те са важни за здравето на опашаткото.
Също както при зеленчуците не всеки плод е полезен за кучето. Да видим кои плодове може да яде кучето:

 • ябълки – без семеннта част и семките
 • банани
 • боровинки
 • круша
 • диня – без семките


Цитрусовите плодове не се препоръчват.

Съвет: Преди да давате плодове или зеленчуци на кучете консултирайте с вашия ветеринарен лекар.


МАЗНИНИ

Няма как да мине без тях, но разбира се в старателно премерено количество. Не всяка мазнина е желатено да се включва в храната на кучето.
Мазнините са два вида, в зависимост от своя произход. Те биват животински и растителни.
Животиснките мазнини поддържат енергийния запас на кучето, а растителните се грижат за отличното състояние на кожата и правят козината здрава и блестяща. Ето защо трябва да се консумират от кучето. Разбира се и те, както и всички останали съставки на натуралното хранене, трябва да са с добро качество и да бъдат пресни.


До тук посочихме 5 основни съставки на натуралното харанене на кучето. Разбира се в храната могат да се включат още някои хранителни продукти. Най-важното е преди да направите това да се информирате обстойно, ако трябва и да се посъветвате с ветереринарния лекар. Едва след това предложете нов продукт на кучето, но в много малко количество. Ако всичко е наред може да го включите в менюто на опашаткото и занапред.
Рецепти за приготвяне на натурална храна за кучето у дома също могат да не намерят. Опитайте една, после друга. Кучето само ще ви покаже коя най-много му допада.
Понякога е доста сложно да съумеем правилно да храним домашния си любимец. Ето защо се убедени, че сте направили добър избор, спирайки се на натурално хранене на вашето куче. Така винаги ще знаете какво и колко яде то. А когато храната е качествена и добре балансирана и то ще бъде здраво, енергично и винаги в настроение за незабравими мигове с вас.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения