Не прави това, ако имаш коте

5 грешки, които допускаме неволно и вредим на нашето коте

Всички желаем винаги най-доброто за нашите домашни любимци. Понякога в старанието си да предоставим най-добрата грижа, допускаме неволни грешки. Ако имаш коте може би и ти сега се питаш дали правиш нещо неправилно понякога.

Остани с нас, защото ние се опитахме да разберем кои са топ 5 на най-често допусканите неволни грешки в грижите за нашето коте.

# Грешка № 1 – Даваме на котето мляко

Специалистите казват, че да се дава мляко на вече порасналото коте е грешно. Заблуждаваме се като мислим, че то има нужда от този продукт. Твърдението, че котето обича мляко е мит, който сме възприели най-вече от приказките и анимационните филми. Порасналите животинчета не се нуждаят нито от мляко, нито от млечни продукти. Това е така, защото организма на котето не произвежда достатъчно количество фермент, който преработва лактозата. Ето защо котките не усвояват млякото. Понякога се стига до стомашни разстройства. Не прави повече това. Дай на твоето коте нещо друго, нещо което ще му се услади повече.

>>> Как да направим сами играчки на котето

Някои растения в дома ни са опасни за котето

# Грешка № 2 – Котето има достъп до опасни растения

Убедени сме, че никой грижовен стопанин няма да направи това, ако знае кое растение всъщност е опасно за неговото коте. Котките са игриви и много любопитни същества и нищо не би го спряло да опита на вкус цветето в саксията. Не допускай това. Огледай още сега дали в близост има някое от тези: алое вера, бегония, азалия, циклама, драцена, лилия, (а има и още) и ги сложи на недостъпно място, за да не пострада твоето пухкаво приятелче.

# Грешка № 3 – Храним котето само със суха храна

Разбира се ако твоето коте се е хранило винаги със суха храна и не се е случвало нищо нередно, то тогава проблем не съществува. Но по принцип е добре да се сменя от време на време с мека храна. И двата вида храна имат своите предимства. Сухата намалява отлагането на зъбен камък, а меката поддържа водния баланс в организма и по този начин се грижи да правилното функциониране на отделителната система. А и разнообразието ще се отрази добре на апетита на твоето коте.

>>> Как се стигна до Нейно Величество Котката

# Грешка № 4 – Къпем котето много често

Ако можеше да говори твоето коте най-вероятно щеше да ти каже, че къпането за него е голям стрес. Освен това котките са достатъчно чистоплътни животни и сами успяват да се грижат за хигиената си. Има случаи, в които няма как да минем без баня, но нека това да е само в краен случай. Не бива да стресираме животинчето излишно.

Профилактичните прегледи при ветеринар са много важни за здравето на котето

# Грешка № 5 – Пренебрегваме профилактичните прегледи при ветеринар

Съгласни сме, че ходенето във ветеринарната клиника е сериозен стрес и то не само за котето, а и за самите нас. Но да се пренебрегват профилактичните прегледи, редовни ваксинации и обезпаразитяване е недопустимо. Здравето на твоето коте зависи от теб. То не е в състояние само да се предпази от всички опасности, които могат да го сполетят. Освен това котките успяват дълго време да скриват, че нещо ги притеснява. Ето защо не пропускай нито една ваксина, нито един профилактичен преглед. Това винаги е за доброто на твоето коте.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения