Спасено коте от улицата – какво да правим?

Всеки, които e приютявал вкъщи бездомно коте от улицата си е задавал този въпрос:

А сега какво да правя? Как да се погрижа за спасено коте от улицата ?


Решихме днес да потърсим отговорите и да посочим правилните стъпки при спасяването на бездомно коте от улицата.

Ще започнем с няколко важни правила в такива случаи.


Основни правила в грижата за спасено коте от улицата

Друг домашен любимец


Ако вкъщи вече имате друг домашен любимец, имайте предвид, че трябва да оставите котето изолирано и да не го запознавате веднага с другите животни в къщи. Препоръчително е да остане в карантина поне месец (освен ако ветеринарен лекар не посочи друго), започвайки още от мига, в който сте го донесли у дома.
Сами се досещате, че има рискът котето да е пренасител на инфекция е изключително висок. Затова бъдете внимателни и предпазливи.
За времето на карантината най-добре оставете котето в помещение, което след това лесно бихте могли да почистие и дезинфекцирате, ако се наложи.


Къпане на котето

Разбираемо е желанието на всеки, които е спасил коте от улицата, веднага да го изкъпе, за да стане чистичко, но това би било грешно. Понякога бездомните котета, а и не само те, страдат от различни кожни заболявания и изкъпването само ще влоши състоянието му. Затова не го правете преди да сте наясно със състоянието на животното.

>>> Какво да приготвим за котенцето: списък на най-необходимото?


Първи стъпки при спасяване на коте от улицата

Стъпка 1 – Задължителен преглед при ветеринарен лекар


Първото и най-важно нещо, което следва да се направи е да заведете незабавно спасеното коте на преглед при ветеринарен лекар. Това е най-смисленото нещо, което може да направите за котето. Във ветеринарната клиника ще прегледат котето, ще установят какво е здравословното му състояние и ще предприемат адекватни мерки, ако това се налага. Освен това лекарят ще определи неговия пол, приблизителна възраст, ще назначи необходимите изледвания и анализи и ще състави план за обгрижване на котето. А също така ще ви посъветва как да постъпите от тук нататък.

>>> 10 стайни растения, които са опасни за котето


Следва друга важна стъпка – обезпаразитяване на котето.
Първото обезпаразитяване също ще извършат във ветеринарната клиника. Лекарят ще прецени какъв препарат и в каква доза да приложи, а последващата защита от паразити вече може и сами да извършите.


И другото задължително нещо припосещението с клиниката е ваксинирането на котето.
При котетата, както и при човека има задължителен имунизационен план. Ваксините се поставят по определен ред и при достигането на съответна възраст. Ето защо прегледа от ветеринарен лекар е изключително важен. Той ще съобрази състоянието на котето и ще състави план за прилагането на задължителните ваксини.


Стъпка 2 – Отидете в зоомагазин

Спасеното коте ще се нуждае от няколко неща, които да му създадат необходимите условия за живот в дома ви. Ще му трябва например следното:

 • легло;
 • купички за храна и вода;
 • подходяща котешка тоалетна;
 • транспортна кутия или чанта;
 • драскалка за нокти;
 • играчка;
 • четка за разресване и подходящ шампоан.

Разбира се, ще трябва да му вземете и храна. Тъй като храненето винаги трябва да е съобразено с възрастта и индивидиалните нужди на животното, не пропускайте да се консултирате и за това с ветеринарния лекар. Той ще ви даде най-добрите насоки с каква храна и как да храните новия член на вашето семейство.


Стъпка 3 – Изградете правила на съвместното съжителство вкъщи

Вкъщи ви очаква още малко работа – създаването на ред на съжителството с най-новия член на семейството. Спасеното от улицата коте ще се нуждае от повече внимание и грижи в началото. То не познава новия си дом, нито другите му обитатели. Затова му помогнете да свикне и да се адаптира възможно най-лесно и бързо. Не би следвало да е трудно, все пак вече има уютен дом, храна и любящи стопани, а най-вероятно и весела компания за игри.


Процеса на адаптиране на котето


Първите няколко седмици от пристигането на котето във вашия дом, са много важни. Това е времето, в което вие трябва да му помогнете да изгради полезни навици. Да, вероятно ще се наложи да отделите малко повече време и да проявите търпение, но пък възпитаното коте не прави бели и няма да ви създава грижи в бъдеще.


На какво да обърнете внимание?


Първите неща, които котето трябва да научи са:

 • къде да спи;
 • как да използва котешката си тоалетна;
 • къде да се храни;
 • какво му е позволено;
 • какво е забранено.

Бездомното коте има навици изградени на основата на природни инстинкти. То заравя храна, маркира територия, яде трева, ходи навсякъде, катери се и т.н. За да нямате неприятни изненади, погрижете се предварително за безопасността на котето и порядъка на дома си. Ако вече имате друг домашен любимец коте, вероятно знаете как да постъпите. Но ако това е първото ви коте вземете под внимание следното:

 • сложете на недостъпно място стайните растения. Някои от тях може да са опасни за котето;
 • приберете в добре затворен шкаф битовата химия и лекарствата;
 • ограничете достъпа на котето до кабелите;
 • приберете всички малки и остри предмети;
 • винаги дръжте вашата храна далеч от котето.

>>> Кои храни са вредни за котката и какви опасности крият?


На финала искаме да подчертаем, че постъпката ви е изключително благородна и достойна за пример. Нека има повече такива хора.

Всяко живо същество на тази планета има право на подходящи условия за живот.

Улицата е ад за много бездомни животинки. Вие и Вашето добро сърце помогнахте днес те да с едно по-малко. Благодарим Ви!


И не се натъжавайте, ако в първите дни спасеното коте се крие и ви избягва. Все пак му трябва време да разбере, че в новия му дом вече нищо не го заплашва и че може да ви има доверие. Проявете търпение и го обичайте. Много скоро то ще направи същото за вас.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения