Кои храни са вредни за кучето и какво не трябва никога да му даваме?

Като собственик на домашен любимец често се сблъсквате с изкушението да споделяте всяка човешка храна, която ядете, с кученцето си, нали?

Може би ви е трудно да се противопоставите на крещящото внимание, което то ви дава, докато се храните, защото то ясно казва „Искам да споделя храната ти с теб“.

Кучетата имат уникална и различна храносмилателна система от тази на хората. Някои от човешките храни, които смятаме за безопасни, всъщност не са никак полезни за тях.

Ето кои човешки храни са особено вредни за тях:

Шоколад

Шоколадът съдържа токсично вещество, известно като теобромин. Теоброминът не е вреден за човека, тъй като хората го метаболизират лесно и бързо. Процесът обаче е много бавен при кучетата. Високото натрупване на теобромин в тялото на вашето куче може да бъде фатално. Ако количеството е малко, това може да доведе до повръщане и диария за вашия домашен любимец. Избягвайте да давате на кучето си шоколад.

Солени храни

Допълнително количество сол не трябва да се добавя към ястията, които давате на вашия космат приятел. Високото количество сол може да доведе до това, което е известно като отравяне с натриеви йони. Други странични ефекти са високото ниво на температурата и гърчовете. Когато кучето ви яде твърде много солени храни, то ще започне да се дехидратира. Така че управлявайте количеството сол, което приема, защото прекомерното количество сол е непосредствена опасност за него.

Лук и чесън

Тук приемаме, че макар и малко количество лук може да не е вредно за вашето куче. Не забравяйте, че ако постоянно давате лук и чесън на кучетата си идва момент, в който се натрупва и става вредно. В този момент дори малко парче лук може да доведе до диария при вашето куче.

Суровият лук и чесън, особено ако се приемат в голямо количество от кучетата, са човешка храна, която може да доведе до анемия при кучето. Страничен ефект, при който червените кръвни клетки на вашето куче се унищожават. Не искате това да се случи, нали? Затова минимизирайте количеството лук и чесън, което му давате.

Грозде и цитрусови плодове

Лимонените киселини, произлизащи от цитрусовите плодове, не са полезни за кучетата. Те  са насочени към централната нервна система на кучето, като това може да доведе до депресия. Човешките хранителни съставки, съставени от лимонена киселина, също трябва да се избягват при приготвяне на ястия за кучета. Когато гроздето се консумира в голямо количество от вашето куче, резултатът е бъбречна недостатъчност. Избягвайте гроздето!

Домашните любимци са се превърнали в много верен и добър спътник в ежедневието ни. Ние трябва да помним вида на храните, които им даваме, за да избегнем отравяне и влошаване на здравословното състояние.

Надяваме се, че сме отговорили на важния въпрос, който вълнува всеки стопанин, каква човешка храна могат да ядат кучетата. Нашият съвет е да ограничите човешката храна, тъй като вече има достатъчно богат избор от кучешки храни, които са балансирани и подходящи за вашето куче.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения