Как да помогнем на кучето да не се страхува от клиниката?

За много кучета, да не казваме за почти всички, посещението във ветеринарната клиника е сериозно преживяване. Да се страхува е напълно естествено, но ние можем да му помогнем да преодолее страха си.

Какво да направим и можем ли да помогнем на кученцето да преодолее страха си?

Като отговорни стопани ние знаем, че дори да се радва на отлично здраве нашето кученце трябва да посещава ветеринарната клиника за редовните ваксинации и профилактични прегледи. Няма как да направим така, че кучето изведнъж да се сприятели с ветеринарния лекар, но има начин да намалим стреса от срещата с него. Поне така твърдят специалистите.

Нека видим какво ни съветват те по този въпрос.

На първо място трябва да потърсим причините, които правят срещите с лекарите толкова стресираща.

>>> Колко вода е необходимо да пие кучето?

Ветеринарен лекар и кученце

Защо кучето се страхува от ветеринарния лекар?

Посещенията в клиниката са свързани с много нови неща: ново място, нови звуци, нови аромати и най-вече други, също толкова изплашени животни, които чакат реда си на опашка. После идва един непознат човек, който взима кученцето, преслушва го, боцка го с инжекция, взима му кръв за изследвания и въобще прави все едни неприятни манипулации. Нормално е животинчето да плаши.

Как да помогнем на кучето да преодолее страха?

Когато искаме нещо достатъчно силно и отделим нужните време и усилие ще го постигнем. И тук има добра новина. Можем да направим така, че нашето приятелче да приема по-спокойно срещите с ветеринарния лекар. Да спре да се страхува напълно едва ли ще стане, но все пак всичко може да преминава много по-спокойно, без напрежение и излишен стрес.

Има няколко неща, които можем да направим:

  1. Това са домашните занимания, които да подготвят кучето за посещенията във ветеринарната клиника.
  2. Също така, когато видим че кученцето само се престрашава и се държи спокойно по време на преглед да поощрим неговата смелост.
  3. Или да изберем алтернативни решения за консултация с ветеринарен лекар, когато това е удачно.

>>> Как да защитим кучето от външни паразити?

Кученце се държи спокойно по време на преглед при ветеринарен лекар

Домашни тренировки за преодоляване на страха

Посещението при лекар донякъде плаши кучето, защото то не е привикнало към начина, по който се отнасят с него. В къщи още ранна възраст може да опитаме да направим прегледите малко по-познати за кученцето. Например може да му проверяваме ушенцата, зъбите, като го придържаме през това време. Идеята е да се имитира преглед в клиника. По този начин действията при истинския преглед ще станат познати за него и, когато се наложи то ще се страхува по-малко. Да не забравяме да хвалим нашето животинче за доброто поведение и да го награждаваме с лакомства.

Похвалете кучето за доброто поведение и не го карайте на сила да влиза в кабинета

По време на посещението в клиниката е добре да поощряваме нашия любимец и да го награждаваме с лакомства. Няма да му помогнем ако го караме насила да прави нещо, което не иска, и от което видимо се страхува. Това може да повлияе на поведението му и то да реагира необичайно. По-добре е да намерим друг начин, да привлечем вниманието му с лакомство или нещо друго. Не бива да ругаем животинчето, да го насилваме, да му крещим. Това, освен че не е хуманно, няма и да помогне.

Похвалете кученцето си за доброто поведение в кабинета

Използвайте онлайн-консултации или извикайте ветеринарния лекар вкъщи

В днешно време вече се предлагат всякакви услуги, включително и онлайн консултации с лекар. Има случай, в които това може да е достатъчно. Не винаги се налага да се ходи до ветеринарната клиника. Ако във вашата ситуация това ще реши проблема, възползвайте се. Или пък повикайте ветеринарния лекар на домашно посещение. У дома кученцето би се чувствало много по-спокойно и по-малко ще се страхува. Вкъщи всичко помага – грижовните стопани, познатите аромати, любимите играчки. Разбира се не винаги може да се помогне в домашна обстановка. Понякога се налага специално оборудване, което има само в клиниката. Но за обикновен преглед и консултация този вариант може да се окаже напълно подходящ.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения