Кучето се страхува от улицата – какво да направим?

Кучето се страхува да излезе на улицата, а разходките са неразделна част от отглеждането на всяко едно от тях: от Йоркширски териер до Санбернар. Всички. Ако сте се сблъскали с този проблем, прочетете тази статия до край. Ще ви помогне.

За домашния любимец разходките навън са времето, в което то играе на чист въздух, ходи по своите лични нужди, общува с други себеподобни и опознава света. Но понякога се случва кученцето да се страхува да прекрачи прага на дома. Или, за абсолютна изненада на стопанина, вече възрастното куче да откаже да излезе навън. Защо се случва това?

И какво да направим ако се изправим пред този проблем?

Когато се страхува, кученцето търси място да се скрие

Страхът, както при хората, така и при животните е напълно естествена реакция. Не е трудно да разпознаем изплашеното куче. То подвива опашка, присвива крачета, понякога трепери, прибира уши и непрекъснато се озърта. Започва да търси уединено място, където да се скрие, или възможност да избяга.

>>> Защо кучето накланя глава настрани?

На улицата домашният ни любимец може да се страхува от всичко. От колите, от фаровете, светофарите, сирените, като и от възрастни хора с бастуни или колоездачи. Има случаи, когато през деня се разхожда спокойно, обаче през нощта изпитва страх и отказва да излезе. Ако искаме да му помогнем, нужно е първо да разберем какво точно го плаши.

Какво причинява страх в кученцето?

Причините могат да бъдат много и различни. Едни от най-честите са:

  • Лош спомен от миналото. Много често страхът на животинчето е свързан с тъжно преживяване. Може да е било ударено от кола, недобронамерен минувач или нещо лошо да е преживяло на улицата. Разбираемо е защо сега то не иска да излезе навън. Тази причина е вероятна, когато животинчето е осиновено от приют и ние не познаваме неговото минало.

>>> Интересни факти за породата Джак Ръсел Териер

  • Друга причина може да е липсата или недостатъчната социализация. Ако стопанина не е запознал малкото паленце със заобикалящата го среда, възможно е то да израсне неуверено и да се притеснява от шумната улица.  За него всичко ще е непознато. Може да се плаши и от други кучета. Особено от по-големите.
  • Понякога лошото време е причина кучето да не иска да излиза навън. И те,  по подобие на хората, предпочитат комфортното за разходки време. Има такива, които категорично отказват да се разхождат под дъжда, колко и да твърдят стопаните им, че е романтично. Други пък не понасят жегата и пак не искат да излизат. Разни кученца – разни предпочитания.
  • Да не пренебрегваме и възможността за  наличието на здравословен проблем. Може пък това да е причина за внезапния отказ на нашият домашен любимец да излезе на разходка. В такива случаи незабавно се обърнете за помощ към вашия ветеринарен лекар.
Изплашеното кученце може да избяга и да не намери пътя обратно към вкъщи

Защо улицата е страшна за кучето?

За страха от улицата можем да кажем, че е често срещан при кучето. И това е разбираемо.  Там има преминаващи коли, камиони, трамваи. Все непознати обекти и звуци. За нас са просто коли, но за малкото животинче те са „огромни чудовища“ със страховит външен вид и много по-големи от него. В първите си срещи с живота на улицата, кученцето изпитва стрес. Ще се опитва да се освободи и избяга далеч от всички страховити „зверове“. Ето защо никога не бива да разхождаме малкото, а понякога и вече порасналото куче, без надеждна каишка или нагръдник и добре закрепен към тях повод. Не знаем кога нещо ще го стресне така, че то да избяга и никога повече да не намери пътя към дома. А може да попадне под гумите на преминаващата кола и …. дано никога, на никого не се случва такова нещастие.

Здравето и безопасността на домашния ни любимец зависят от нас!

За да предотвратим тези и други неприятни случки, трябва постепенно да запознаваме малкото кученце със Света. След като са преминали всички ваксини, можем да започнем с ежедневните разходки навън. Нека в началото са по-кратки и постепенно да увеличаваме времето. Добре е да го водим на различни места. Така то ще среща различни обекти, ще долавя различни звуци. Лека-полека ще свикне и ще се чувства спокойно и уверено навън. А разходките ще станат пълноценни и времето, прекарано заедно, ще бъде приятно и забавно.

Разходката с колата вероятно ще се хареса на кучето

Също така, много полезно ще е да покажем на малкия опашатко и интериора на автомобила. Организирайте съвместна екскурзия. Вероятно ще му хареса. Не забравяйте, обаче да го обезопасите. Има специални колани, а също така и други средства за тяхната безопасност при превоз в автомобил. Изберете най-удачното за вашето куче.

Как можем да помогнем на кучето да преодолее страха си?

На първо място не бива да „поощряваме“ страха му. Ние, разбира се, правим това неволно. Когато то започне да се крие, да се дърпа и иска да се върне у дома, не е от полза да го галим, да му говорим мило, да го прегръщаме в опита си да го успокоим. За животинчето това е означава, че наистина се случва нещо ужасно и то се страхува с основание.

Вместо това можем да се опитаме да го разсеем с лакомство или с игра. За предпочитане са меките лакомства. А за игрите може да вземем със себе си любимата му играчка, когато излизаме на разходки.

Когато кучето се осмели само да продължи да върви, похвалете го. Тази негова решителност и смелост трябва да се подкрепят и възнаградят.

Не бива да насилваме стресираното животинче да изпълнява команди. Можем само да го повикаме при нас по име. В такива ситуации е нужно да подходим с разбиране.

Изплашеното куче се скрива под дивана, където се чувства защитено.

В никакъв случай не трябва да се ядосваме, да крещим и ругаем изплашеното кученце. Това е много неправилна реакция. Недопустимо е да се постъпва по този начин. Така кучето няма да спре да се страхува и изобщо няма да разбере какво лошо е направило и защо му се карат. Нещо повече. В последствие, то ще започне да се страхува и от стопанина си. Нужно е да проявим търпение. Да се отнесем с обич и внимание.

Ако нашият любимец изпитва страх, това е нормално и само постоянните занимания, нашето искрено желание и любов ще му помогнат да се справи.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Поседвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения