Възпитанието на малкото коте – някои основни правила

Възпитанието на котката не е от най-простите занимания. А в същото време е много важно. И ако искаме общуването с нащия домашен любимец да ни носи само радост, трябва да се отнесем към това занимание отговорно и то още от самото котешко „детство“.

Възпитанието на мама Котка

Първите уроци, които котенцето получава са тези на мама, разбира се. Тя учи децата си как да общуват със света около тях и на хигиенни навици. Ние, стопаните, е добре да знаем, че възпитанието, което малките котенца получават от майка си, се основава преди всичко на техните инстинкти. Така че ако искате да научите питомеца си да ползва котешката тоалетна ще трябва да се погрижите лично. Както и за всяко друго нещо, на което искате на научите котето.


Най-доброто време за това е преди котето на навърши 6 месеца. Като се има предвид, че повечето поведенчески навици котето формира през първите 3 месеца, не бива да се отлага за после. Освен това има и още нещо. Когато котето пристигне в новия си дом получава много внимание и грижи. Разбираме това – малко е, сладко е, тъгува за мама и ние искаме да му предоставим най-доброто, което можем. Ако обаче пропуснем времето за възпитание нищо чудно от милото и сладко котенце да израсне непослушен и дори агресивен хищник. Хората са го казали много правилно – желязото се кове, докато е горещо. И това важи за всички – и хора, и животни. Освен това самото коте ще бъде много объркано ако в детството му разрешаваме нещо, а после вече му забраняваме точно същото нещо. Неусетно идва времето, когато установяваме, че котето е вече неконтролируемо и вместо радостно, общуването се превръща в проблематично.

>>> Как да разберем какво иска да ни каже котката?


Възпитавайте – не наказвайте


Наказанието на домашния любимец е много лошо нещо. Не е възпитателно и не е хуманно. Освен това никога не води до добър резултат.
Вместо това можем да покажем на котето правилното действие, онова което ние очакваме от него. Ще е нужно търпение, дайте му време да усвои новия навик. Иначе то никога няма да разбере защо сте се разгневили толкова много. Да си представим само следната ситуация – прибирате се от работа, котето скача радостно да ви посрещне, а вие виждайки, че то е направило беля го хващате грубо, тиквате му носа в белята и на всичко отгоре го наплясквате. Какво ще разбере то? Във всеки случай не и това, което ние искаме. Това няма да сработи в желаната посока. Дори ще се получи обратното. Котето ще разбере, че да ви посреша радостно е нещо лошо и вие се ядосвате.


Нежелателното поведение трябва да се предотвратява, а не да се наказва. Грешното поведение на котето се коригира в момента, когато то прави някаква беля. Само така животното ще свърже действието с постъпката си. И бъдете постоянни. Котето няма да се научи на нов навик от първия път. Показвайте правилното нещо докато то разбере какво може да прави и какво не.

Какво още не бива да прилагаме във възпитанието на котето?


Не викайте – ако пред вас стои човек, който говори неразбираем език, ще го разберете ли? А ако се развика ще ви стане ли ясно защо крещи? Естествено, че не. Същото се случва и когато общуваме с котето.

Ние говорим различни езици.


Да, повишаването на гласа ще даде сигнал на котето, че ситуацията се влошава, но нищо повече. Виковете ще го изплашат и ненужно ще акцентират на лошото поведение. Котето ще се стресира и ще започне да се държи като хищник, който се защитава.
Не тикайте нослето на котето в „белята“ – това изобщо няма да помогне. Само излишно ще го подразни. А освен това не е изключено котето абсолютно погрешно да схване вашето действие и да помисли, че точно това място е неговата тоалетна. Най-доброто решение в случай на неправилно изхождане е да измиете добре мястото и да продължите настойчиво с приучаването към котешката тоалетна.


Не поощрявайте „недопустимите“ методи на игра – котешките нокти не са за подценяване, нито пък зъбите. И докато при игри с малко котенце одраскването може някак да се приеме, то при порасналата вече котка не е така. Именно вие определяте правилата в това отношение и ако искате да не сте издрани непрекъснато, то не допускайте и най-вече не поощрявайте подобно поведение. Прекратете игрите веднага щом котето започне да драска и хапе.


А как е правилно да възпитаваме котето?

Създайте ред и правила – определете правила и ги следвайте. Помнете че малките котета, също както и възрастните котки, живеят по своите природни закони. Следват инстинктите си. Те няма да разберат защо един ден им позволявате да се качват на масата, а на другия вече не. Това е сложно за тях. Ето защо, създайте правила на общуването помежду си и ги спазвайте винаги. Възпитано коте – мир в къщи!


Поощрявайте доброто поведение – винаги, когато вашият любимец постъпи според правилата, не забравяйте да го похвалите. Старанието трябва да се възнаграждава. Така котето ще разбира всеки път, че е направило нещо хубаво и ще съумее да свърже правилното поведение с наградата.
Да, знаем че възпитанието на котката не е като при кучетата. То е малко по-сложен процес, в който само постоянството и желанието ще доведат до очаквания резултат. Котките са много незвисими същества, но и те искат да имат спокойни отношения със своите стопани. Прекарвайте време заедно и нека дори и възпитанието бъде приятно и изпълнено с обич.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още от света на домашните любимци.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения