Защо котката се качва на масата и как да я отучим от това?

Едно от най-любимите занимания на котката е да се качва на масата с един единствен, елегантен скок и да гледна от там по царски невъзмутимо.

Защо всъщност котката толкова обича да се качва на масата?

Във всеки случай не е за да ни ядосва. Има си други при това много съществени котешки причини. Нека ги разгледаме една по една:

>>> 5 популярни мита за котките: истина или лъжа?

  • Храна – масата е най-обичайното място, където може да се намери нещо вкусно. Твърде вероятно е нейното обоняние да е доловило нещо неустоимо и да е решила да види какво е то.
  • Ловен инстинкт – котката е ловец по своята природа и този инстинкт се проявява дори и когато животното не е лишено от храна. Възможно е слънчево зайче да й привлече вниманието или пък някое случайно влетяло в стаята насекомо.
  • Скука – котката може да прояви интерес към всичко намиращо се на масата от чисто любопитство и от скука. А до колкото на всички ни е известно котката се слави на длъж и на шир със своето любопитство.
  • Уединение – не е изключено масата да се окаже единственото спокойно място, където котката може поне за миг да остане на саме със себе си, ако в къщата има малко детенце или кученце.
  • Гледка – масата е висока, а това може би е най- доброто място с гледка през прозореца. Котките обожават да наблюдават света през прозореца и ако достъпа към тази гледка е възпрепятстван, то тя ще си потърси друго място към заветното view.

След като разгледахме различните причини, поради които котката се интересува толкова много от масата, нека видим:

Защо не бива да я допускаме да се качва там?

На първо място стои безопасността на нашето мъркащо приятелче. Понякога това, които оставяме на масата крие риск за котката ни. Чашата с горещ чай, запалената свещ или пък лекарство са много опасни и могат да навредят на животинчето. Освен това, храната приготвена за нас не винаги е препоръчителна за котката. Така например тя не бива да консумира пържено, солено или сладко, а шоколада за нея е много опасен. И не на последно място стои и въпроса с хигиената. Да, разбира се, че всеки стопанин се грижи неговото коте да е чисто, сресано и измито, но все пак има дори минимална вероятност котката да пренася някои опасни за човека инфекции. Никога не е излишно да бъдем предпазливи.

>>> 10 стайни растения, които да опасни за котето

И остана да разберем:

Какво може да направим и възможно ли е да отучим котката да се качва на масата?

Най-напред да уточним, че насилствените методи не са хуманни и няма да доведат до търсения резултат. Само ще влошат отношенията на животинчето със стопанина му и най-вече качеството на неговия живот. Вместо това е по-разумно да разберем какво го привлича там и да се опитаме да направим нещо, с което да отклоним вниманието и интереса на котето.

Причина – решение:

Ако храната е това, от което се интересува котето, то не оставяйте нищо за дълго време и без надзор. Или пък дайте на котето лакомство. Така вниманието му ще бъде привлечено от нещо друго.

Ако котето се качва на масата, за да наблюдава през прозореца, то проверете дали на перваза на прозореца не е оставено нещо, което да му пречи да се качи там. Просто му осигурете свободно място за наблюдение и готово. Ако пък масата е единствено място където котето стои необезпокоявано, то вероятно ще се наложи да му направите местенце, където то намира спокойствие и уют. И котето има нужда от това.

Ако обаче котката скача на масата водена от своя ловен инстинкт, то тук почти никакви мерки няма да помогнат. Все пак дори и опитомена котката е хищно животинче и ловуването е в нейната природа. Може би ако отделим повече време за съвместни игри ще й предоставим начин да задоволи тези свои интереси. Днес вече може да се намерят какви ли не играчки от модерни по-модерни, които дават възможност на котето да упражнява своите ловни умения.

На финала ще кажем, че нашето коте се качва на масата, защото иска да се забавлява или да си открадне нещо вкусно. Понякога може и да направи някоя беля, но какво от това. И ние не винаги сме безупречни, нали?

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения