Защо кучето дъвче дървени пръчки и безопасно ли е това?

Много собственици на кучета приемат безгрижните игри на своите любимци с дървени пръчки като нещо напълно естествено. Но дали сме се замисляли защо всъщност кучето обича да си играе с дървени пръчки и нещо повече? Защо ги дъвче? А дали е безопасно?

Това сме решили да проверим.

Защо кучето обича да играе и да гризе дървени пръчки?

Защото им е забавно. Когато скучаят кучетата може по този начин да си разнообразят игрите.

Защото са тревожни. Колкото и да е странно и това може да е причина кучето да гризе дървена пръчка или парче дървесина, което е намерило в двора или по време на разходка. Специалистите казват, че самото дъвчене спомага на животинчето да преодолее стреса.

>>> Как да защитим кучето от външни паразити?

Защото им допада вкуса. И това е възможно. Може да е необичайно, но не е изключено нещо във вкуса да ги привлича.

Куче се забавлява в парк

А е възможно и просто да обичат да гризат и дъвчат някакви неща. И се забавляват по този начин. Те играят с тях, донасят ги при собственика си, дори ги отнасят със себе си в къщи. За тях пръчките са нещо като любима играчка.

Кученцето проявява интерес към дървените пръчки още от ранна възраст. Тогава то започва да опознава света и, както се казва, „опитва всичко на зъб„. Още повече, че при смяната на млечните с постоянните зъбки, то постоянно има нужда нещо да гризе. Така в бъдеще свиква с тази лесно достъпна играчка и не пропуска възможност да се забавлява до насита по време на разходка. И не само. Виждали сме дори как кучето не иска да остави находката си и я гордо, без да я изпуска нито за миг, я  отнася у дома.

>>> Кои храни са вредни за кучето и какво не трябва никога да му даваме?

До тук всичко изглежда наред.

Щастливи кучета играят с дървена пръчка на морския бряг

Но безопасно ли е наистина това кучешко занимание?

За съжаление не винаги. Обикновено кучето гризе пръчката без да поглъща малките парченца дървесина. Просто ги изплюва настрани. Но ако се случи така, че то погълне някое парче, може да възникне сериозен проблем. Най-добре да се обърнем към ветеринарен лекар. Погълнатата част от пръчката може да издраска гърлото, да нарани хранопровода, стомаха… Ето защо ситуацията не бива в никакъв случай да се подценява. Както сме казвали и преди, по добре фалшива тревога, отколкото закъсняла реакция.

Ако кучето погълне парче от дървена пръчка, обърнете се към ветеринарен лекар.

Друг проблем, който може да възникне при гризането на дървени пръчки е счупване или загуба на зъб. Това би било твърде болезнена за животинчето травма. В последствие може и да не иска да се храни, ако изпитва болка. При игрите с дървени пръчки не са изключени и наранявания, и дори сериозни разкъсвания по устата. Кучета са все пак, лудетини са. Отдават се на игри, а понякога увличат и нас, техните стопани, и така съвсем неволно подценяваме риска на ситуацията.

Винаги наблюдавайте от близо игрите на своите домашни любимци.

Как да предпазим кучето?

Най-безопасно разбира се е да не допускаме кучето да си играе с дървени пръчки. Но всеки стопанин вероятно осъзнава колко невъзможно е това. Факт е, че има кучета, които не проявяват интерес към дървените пръчки и не се заиграват с тях, но за болшинството от опашатите ни приятелчета това е „любов от най-ранно детство“.

Куче в опит да улови дървени пръчки във водата

Важното тук е:

  • Да наблюдаваме кучето, когато се заиграе с дървена пръчка и да се уверим, че тя не е от отровно растение. Факт е че има и такива, които може да се окажат токсични за кучето.
  • Да наблюдаваме да не погълне парче от дървесината.
  • Да не му позволяваме да играе с твърде голяма дървена пръчка или дървен къс с остри ръбове, за да не нарани устата си.
  • Много полезно би било, ако кучето е усвоило команда „остави“. По този начин ще можете да се намесите, когато е наложително.
  • Осигурете на кучето специални играчки за дъвчене и ги взимайте с вас на разходките. Има периоди, в които кучето изпитва необходимост да дъвче нещо, особено когато сменя млечните си зъбки. И вместо да се опитваме да го държим далеч от опасните за дъвчене пръчки, по добре да го насочим към безопасни и забавни алтернативи.

Невъзможно е да лишим нашето кученце от любимата му игра „донеси пръчката“. Нека си признаем, че и за нас тя е много приятна. Но наша е отговорността да я направим напълно безопасна за опашаткото. Има начин. Трябва само малко време и желание, и всичко ще бъде наред.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения