26 август – отбелязваме световен ден на кучето


Днес е световният ден на най-верния приятел на човека – кучето. Днес всеки, които споделя живота си с опашато ангелче на четири лапи има повод за съвместен празник.
След малко ще отидете да се забавлявате заедно, има толкова възможности за това, но първо нека ви разкажем за празника и за една мъничка част от най-известните кучета в историята.

>>> 7 идеи за рождения ден на кучето

За първи път


Световен ден кучето се отбелязва в САЩ през 2004 година, по предложение на Колин Пейдж – страстна почитателка на домашните любимци – и бързо достига до най-отдалечените кътчета на света. Не се учудваме ни най-малко. Факт е, че кучето стои редом с човека още от древността. Днес в световен мащаб празник имат повече 400 милиона домашни кучета. Надяваме се техните грижовни стопани да им устроят вълнуващ ден, с много игри, лакомства и внимание.
Кучето най-добре изпълва със съдържание думата вярност. Историята на легендарното куче

Хачико

кара очите ни да се пълнят със сълзи, а сърцата ни да преливат от обич. Неговата преданост не познава граници. Един ден неговият стопанин отпътувал с влака и никога повече не се върнал. От тогава всеки ден, в продължение на 9 години, Хачико чака своя човек да се завърне на гара Шибуя, Япония. Това, което сторил Хачико трогнало стотици хиляди хора. Издигнали паметник в негова чест, а името се знае от всеки човек по света и е синоним на безпределна любов.

Незабравими ще останат имената и постъпките на много кучета.

Хората винаги ще помнят:

Лайка


Смелата Лайка от Москва първа от всички на този свят излита в космоса. Намерена на една московска улица, тя се превръща в първия в историята космонавт. Това се случва на борда на Спутник 2 на 3 ноември 1957. Света ще я помни вечно!

За съжаление не намерихме снимка на Лайка, която да можем да ви покажем тук, Освен това разбрахме, че и тези снимки, на които е запечатан нейният образ са изключителни и уникални. Освен всички почести и внимание, с които е удостоен първият в света космонавт – кучето Лайка, в знак на признателност е пусната в обръщение и тази пощенска марка.

>>> 5 основни грижи за кучето, без които не може.


Ласи

смелото шотландско коли изминава хиляда километра и преживява много трудности, за да се върне при своя човек. Историята на Ласи е описана в роман и е направен филм, и всички я познаваме още от деца.

Снимка: Wikipedia


Балто

кучето герой от Аляска, което спасява цял един град, доставяйки животоспасяващ серум, преминало като водач на кучешки впряг при сурови зимни условия близо 1500 км. Балто не се предава и не се спира пред никакви трудности. Когато се завръща в своя град е посрещнат като герой. В признание за неговия подвиг е издигната бронзова статуя в Сентръл Парк, Ню Йорк, а историята му е разказана във вълнуващ филм.

Бронзовата статуя на Балто в Сентръл Парк, Ню Йорк


Сержант СтъбиSergeant Stubby

Стъби е малко изгубено кученце, което се скитало по улиците на Ню Хейвън, Кънектикът, докато редник Дж. Конрой не го приютява. Нарича го Стъби и започва да го обучава в различни команди. Стъби взима участие в 17 битки, преживява обгазяване и множество тежки рани, но не напуска фронтовата линия до края на Първата световна война. Заради проявената смелост получава ранга сержант и се превръща в национален герой. Признание за смелостта си получава дори от президентите Удроу Уилсън, Уорън Г. Хардинг и Калвин Кулидж, а генерал Джон Пършинг лично го наградил със златен медал за храброст. След края на войната е участник в множество паради и получава редица почести и награди. Днес всички познават сержант Стъби като първото куче-войник в историята на Америка.


ОуниOwney

кучето пощальон, което за 9 години служба в пощенската служба е пропътувало 225 000 км. Изоставено от своите собственици, то е било приютено от пощенските работници в Олбани, щата Ню Йорк. Отначало спял върху чантите с писмата, но после започнал да ходи по домовете заедно с осиновителите си. Така става техен колега и за неуморната си работа получил токова много медали, че не можел да ги носи. Неговата история е впечатляваща е днес. Хората не спират да му отдават заслужената почит и през 2011 година пускат пощенска марка в негова памет.

Боби Францисканеца

куче от породата Скай Териер, което е живяло заедно със стопанина си в Единбург през 19 век. След като собственика му си отива от този свят Боби прекава целия си живот на гроба му в двора на църквата Грейфриарс. Напускал е мястото само за да се храни. Така изминават цели 14 години. Боби се превръща в легенда и символ на вярност и безгранична преданост.

Боби Францисканеца, Единбург


Списъкът е безкрайно дълъг – Немската овчарка Рин Тин Тин, Санбернара Бари, Градското куче и посланик Бруно, бордър колито Пикълс и още много кучета, които ще обичаме вечно.

А и доказателсва за това, че кучето е смело, предано и любящо има на където и да обърнем поглед. Хората не пропуснали да отличат и възнаградят всеки стаяващ дъха подвиг. И животните получават медали за храброст. Такъв е медалът “ Дикин“. Той е еквивалент на кръстът „Виктория“ – престижна награда за военни заслуги. Медалът „Дикин“ е присъден на 33 кучета и са най-награждаваните животни.
Каквото и да кажем за тези ангели на четири лапи ще бъде малко и недостатъчно. Нека днес направим нещо за тях, да посветим този ден на опашатия член на нашето семейство или пък да помогнем на изоставената невинна душичка, която срещаме на улицата. Всеки ден от своя живот кучето посвещава на нас, хората. И ако ние можем да имаме много други неща в живота си, то ние сме единственото нещо, което те имат в техния живот. Нека го изпълним със смисъл и обич.


Обичайте своите верни приятели на четири лапи и се грижете за тях.

Повярвайте в това има смисъл – ще откриете щастие, което дори не сте подозирали, че съществува.
А сега се насладете на галерията с умилителни снимки на малки, големи и още по-големи опашатковци.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения