5 любопитни факта за съня на котката

За котката и за това, че прекарва 2/3 от живота си в сън знаят почти всички. Но в тази статията ще стане дума за други 5 интересни факта свързани с нейната страст към съня, за които предполагаме, че не са толкова известни.

Защо всъщност котките спят толкова много? Вероятно всеки се е питал, а отговорът е, че

# 1Вината е на котешките гени

Ако съдим по научните данни, котките спят по 16 часа в денонощие. С възрастта този продължителност нараства и може да достигне до 20 часа в денонощие. Също така и малките котенца спят горе-долу толкова, защото растат, организма им укрепва и за всички тези процеси е необходимо повече време за сън.

Интересно: Дори мечката, която спи зимен сън, спи по-малко от котката за една година.

Науката обяснява това с генетична особеност. В древността дивите котки, предшествениците на съвременната домашна котка, е трябвало много да ловуват, за да си осигурят храна и съответно са изразходвали голяма част от своята енергия. Продължителният сън е бил начина да възстановят силите си. И въпреки че днес не се налага да хабят толкова енергия за лов, необходимостта на котките да си поспиват дълго време е останала. А може би по-скоро така им харесва, отколкото да им е необходимо.

>>> 5 популярни мита за котките: истина или лъжа?

# 2 – Котката обича да си подремва

Котешкият сън преминава в различни фази и това е друга една особеност, на която следва да се обърне внимание. Котките не винаги спят дълбоко. През по-голямата част те по-скоро подремват, при което запазват своята бдителност и дори могат да държат очите си леко отворени, и да завъртат ушички по посока на евентуален шум. В това състояние животинчето може да се събуди веднага, ако се наложи. Всъщност фазата на дълбокия сън е една много малка част от цялото време, в което котките спят. Когато си подремват те могат да заемат всякакви причудливи форми: седнали, понякога прави, провесени от сушилката за дрехи, свити на осморка в кутия за обувки и какво ли още не. Котешка им работа.

Котешкият сън също има дълбока фаза,

която всъщност представлява ¼ от цялото време, в което те си поспиват. Специалистите изследвали поведението на котките казват, че обикновено котето, когато спи дълбоко се свива на кълбо и понякога закрива муцунката си с опашка. А има и твърдения, че позата на котките зависи много от температурата. Колкото е по-хладно, толкова по-свито спят те. Но така или иначе, времето на дълбокия сън е много важен за нашия любимец, защото именно по това време котките възстановяват своите енергийни запаси. Ето защо при по-възрастните животинки тази фаза може да достигне до 40% от целия сън.

>>> Груминг у дома – как да разресваме козината на котето?

# 3 – Котката сънува

Трудно е да се предположи какво точно сънуват, но е доказано, че във фазата на дълбокия сън котките сънуват. Може и да ви се случвало да забележите как вашето коте мърда мустачките си или лапичките, докато спи. А може да потрепва и с клепачи. Всичко това е признак, че тя най-вероятно нещо сънува.

# 4 Котката понякога хърка

Да, и това се среща при котките. И на тях не им е чужда тази присъща за човека дейност. Да похъркват могат по-скоро породите със сплескана муцунка като персийска, хималайска и още няколко породи. Но понякога се случва и при останалите котки, независимо от породата. Ами…нормално, даже понякога е забавно.

Котката е изобретателна и може да намери удобство навсякъде

# 5 – Сънят може да е показателен за здравословното състояние на котката

Всяка значителна промяна в продължителността на съня на котето може да е сигнал за нещо тревожно. Независимо дали тя прекарва в сън много по-дълго време от обичайното или пък не спи достатъчно, най-добре е да се консултирате за това с ветеринарния лекар. Много е вероятно нещо да я боли или да не се чувства добре. За всеки случай, проверете нейното здравословно състояние.

Едно е ясно – котките няма да спрат да ни удивляват, а ние ще ги обичаме все повече и повече. И не се ядосвайте ако вашето коте си лентяйства цял ден и в 5 сутринта се е втренчило във вас и мяука умилително. То просто има такова наследство, генетично, от своите баби и дядовци, които по това време е трябвало да си набавят прехраната. А после вече може да си поспят. Имат цяяяяял ден на разположение.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения