5 популярни мита за котките: истина или лъжа?

Много митове и легенди са се предавали и разказвали за котките през цялата им хилядолетна история. А как иначе щеше да е хилядолетна, ако не съществуваха тези древни и не чак толкова древни предания за нашите мъркащи, пухкави приятелчета. Осъзнаваме обаче, че около тези великолепни създания съществуват и немалко загадки, и се питаме дали всичко, което сме чували е истина?

Нека разгледаме 5 от най-популярните мита за котките и да видим истина ли са те или лъжа.

Мит # 1 – Котките не се нуждаят от особени грижи

Лъжа! Това е само заблуждаващо впечатление, останало у хората поради факта, че котките са достатъчно самостоятелни и своенравни животни. Хората някога назад във времето, изхождайки от този факт са решили, че те се справят сами с грижите за себе си и нямат нужда от нашата помощ. Но, това въобще не е така. За да живее нашето мъниче дълъг и щастлив живот ние трябва да се грижим за него. Нужно е да му осигурим правилно хранене, да се грижим за неговото здраве и за добрия му външен вид, да се забавляваме заедно с него и въобще да му осигурим всичко, от което има нужда.

>>> Какво е груминг и каква е ползата от него?

Котките се нуждаят от внимание и грижи

Мит # 2 – Котките не е задължително да се ваксинират и обезпаразитяват

Лъжа! За съжаление това е доста разпространено заблуждение. Вероятно произтича от там, че домашните котки не излизат навън много често и нямат контакт с други домашни любимци. Но разходките навън съвсем не са единствения начин котето да се зарази с болест или пък да бъде нападнато от досадни паразити. Всичко това може да бъде принесено в къщи от стопаните му, чрез обувките или дрехите. Така че в никакъв случай не бива да пренебрегваме редовното поставяне на ваксини и обезпаразитяване на животинчето. Винаги е по-разумно да се вземат превантивни мерки, отколкото да се лекува заболяване. Второто не винаги протича успешно, за съжаление.

Мит # 3 – Котката винаги се приземява на лапите си

Истина! Но не винаги става така. Действително в повечето случаи на падане, котката се приземява успешно на лапичките си, но понякога може да се удари лошо. Зависи от височината, защото й е необходимо време, за да се преобърне във въздуха. Понякога тя не успява и може да се нарани. Освен това, излишното тегло също оказва влияние на нейните акробатични способности. Ето защо не бива да подценяваме опасностите и винаги да бъдем нащрек.

>>> 10 стайни растения, които са опасни за котето

Мит # 4 – Котките и кучетата са заклети врагове  

Лъжа! Между котките и кучета е възможно да съществува приятелство и прекрасно съвместно съжителство. И в това са се убедили хиляди хора, които отглеждат в дома си и куче, и коте. За да свикнат едно с друго и да съжителстват спокойно и щастливо е най-добре да ги вземем заедно още от малки. Нека израснат съвместно и със сигурност ще останат неразделни приятели завинаги. Но дори и да не стане така, и да имат разлика във възрастта, приятелството между тях е напълно възможно.

Кучето и котето могат да бъдат много добри приятели

Мит # 5 – Котките виждат в тъмното

Истина! Котешките очи са устроени различно от нашите. В тъмнината тези животинки наистина виждат, но за това е необходимо светлина. Дори и съвсем слаба, но трябва да има. Котешкото око е способно да улови и най-слабия източник на светлина. Именно заради тази уникална способност хората са повярвали, че котките виждат в тъмнината. Истината е, че в непрогледната тъмнина и котките виждат точно толкова, колкото и хората.

Котките безспорно са животни с характер и специфични особености. Освен че са умни, миловидни и нежни, те са и много загадъчни. Но да си признаем, нали точно заради това ги харесваме.  

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения