Как се стигна до „Нейно Величество Котката“

От нечистите сили до божествения ореол

Колко много предания, поверия и легенди съществуват за това уникално животно – котката. Тя съпътства живота на човека от най-древни времена. Котката е била презирана и обожествявана, гонена и издигана в култ. Много е изписано за нея, но като че ли всеки път откриваме нещо ново. Или пък, странно, но отново прочитаме познатите факти с неподправен интерес.

Тези удивителни същества живеят заедно с човека вече повече от 3500 години. За цялото това време са били свързвани с какво ли не. И до днес все още има хора, които вярват, че ако черна котка им пресече пътя, това е знак за несполука. А в същото време, във Великобритания още от древността се знае, че да срещнеш черна котка е много хубаво предзнаменование. Ако пък имаш късмета да ти пресече пътя, ще те очаква нещо прекрасно. Ха сега де? На кое да вярваме?

>>> Как да направим сами играчки на котето

Носи ли късмет?

Някъде пък се счита, че котката носи късмет само ако е у дома. На улицата тази нейна сила внезапно изчезва. Естествено и любовта се свързва с това мистично великолепие котката. В някои страни от стария континент се приема, че в дом, в който живее черна котка, любовта не се задържа дълго. Ако обаче котката кихне по време на сватбата, младоженците ще имат щастлив семеен живот. Вероятно има и специален отговорник, който следи с особено внимание за този знак. По-интересно е обаче как в исторически план това е установено.  Знае ли човек?!

>>> Колко звука издават котките?

Малко от историята на котката

В Древния Египет е имало богиня с глава на котка. Наричала се е Бастед. И дори самият Амон Ра се преобразявал като котарак, за да победи своите врагове и да се справи със злите и нечисти сили. Често е бил изобразяван като човек с котешка глава. Каква чест е била отдавана на мъркащите красавици. Просто завидна.

В Японската митология пък има притча за котка, която е удушила любимата на принца, за да приеме нейния човешки образ. И Римската империя отдава своята почит на котката.  За римляните, тя е била символ на свободата и е била изобразена на знамето на Спартак.

Средновековието обаче, не се отразява добре на божествения имидж на писаните и изведнъж, те стават олицетворение на злото. Често са били спътници на вещици и магьосници, и казано честно, съдбата им никак не била лека през този период. Особено, след като е била заклеймена като „въплъщение на дявола“ и „нечистите сили“. Милите писанки! Какво ли толкова са прегрешили?! За щастие, това време е безвъзвратно отминало и вече никой не ги приема като дяволски изчадия.

Котки – герои

Днес котките са нашите малки, гальовни приятелчета и ние ги обичаме безрезервно и всеотдайно. Нещо повече. Те се превръщат в истински герои и дори имат издигнат паметник, някъде във Франция, след като спасили един цял град от чумата.

Нашите баби и дядовци, навремето са ги използвали за синоптици. Когато не е имало телевизия все още,  те са съобщавали за предстоящото застудяване, като са се свивали на кравай и са прибирали лапички и муцунка към тялото си. А когато са се почесвали зад ухото, хората са очаквали сняг.  Или дъжд. С две думи, ставало е ясно, че ще вали.

И в космоса е летяла котката. Тя се казва Фелисет, от Париж и за 15 минутен полет се превръща в национален герой. Това е то котешкия вариант на приказката за Пепеляшка.  От обитател на парижките улици до астронавт, устремил се към звездите. Еха!

Днес домашните котки по света са около 500 милиона. Много малък процент от тях, около 1% само са чистокръвни, с родословно дърво и всичките петнадесет имена в паспорта, подобаващи на аристокотките. Останаланите 99% са представители на кръстоска между различни породи. Но, това не е важно. Всички те са прекрасни и продължават да пишат своята възхитителна история.

Останете с нас. Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения