Мамо, вземи ми Енот

Много е трудно да устоим на това мило животинче, на неговите любопитни очи, красива окраска и сръчни лапички. Американският енот, наричан за кратко само енот, е известен още като Миеща Мечка. Той е едно дребно животинче, което въпреки че лесно се приобщава към хората, си остава диво по природа. Има легенда, която разказва, че някога енота е бил човек, но така разгневил боговете, че те прибързано го превърнали в миещо мече. После обаче съжалили и го върнали отново сред хората. До колко се е случило така – не знаем, но че миещите мечета са намерили своето място в хиляди човешки сърца и домове – в това сме абсолютно сигурни.

Американският енот има характерна маска на лицето

Миещото мече е средно голямо животинче и неговите прародители са се появили на тази планета преди около 25 млн. години. Някога назад във времето животът му не е бил много лесен, защото милото е било преследвано заради ценната си кожа. Днес вече не е така и той обитава свободно смесените гори със стари дървета. Обича водата. Да, много обича водата. Може да плува и винаги си прави жилище в близост до вода. Нали е Миеща Мечка. Енота носи миролюбив характер. Той е дружелюбен, любознателен, много активен, хитър, изобретателен и притежава висок интелект. На ръст не е много голям. Достига до 50-60 см. дължина и тегло до 8-9 кг. Колкото едно кученце. Енота се отличава с своята характерната маска на лицето и свръхчувствителните предни лапички. Той е лесно адаптивен както към кучета, така и към котки. Заедно могат да си прекарват времето превъзходно.

>>> Как да направим сами играчки на котето

В допълнение той е много изобретателен. И всички знаем колко е забавен. Може би заради тази негова черта все повече е търсен като домашен любимец.

Ако сте обмисляли идеята, но все още не сте решили окончателно, ето

10 причини, поради които да си вземете енот вкъщи.

Започваме. Само да кажем, че в края сме подготвили не един, а два бонуса. Така че останете с нас до края.

Тези мили животинки са се сдобили с репутацията на „пакостници“, но ние сме убедени, че това е само и единствено заради черната маска покрай очите. Така че не вярвайте на тези, които го казват.

Предните лапички на енота са много чувствителни

# 1. Енота не скучае никога.

Той винаги си намира някое интересно занимание, с което няма как да не привлече вниманието ви. Ще плува в басейна или в краен случай във ваната, ще пъхне любопитното си носле в някоя кутия или ще извади всички чорапи от шкафа. Все забавни неща, не мислите ли?

>>> Как правилно да къпем кучето у дома?

# 2. Той се сприятелява много лесно.

Миещото мече е много дружелюбно и приятелски настроено. То ще общува с лекота с другите домашни любимци. Ще досажда на кучето с непрекъснатите идеи за съвместни игри или ще прегръща с безпределна обич задрямалата котка.

# 3. А в действителност енота е доста срамежлив.

Не е за вярване, но е истина. Нищо чудно да скрие личице с лапи, когато узнае че го снимат.

Енотът е всъщност доста срамежлив

# 4. Енота винаги ще ви прави компания.

С удоволствие ще гледа филм с вас в петък вечер. Какво пък, не мислите ли че идеята е супер. А да! Не забравяйте да вземете пуканки и за него. Иначе ще си краде от вашите.

# 5. Енота е изключително игрив.

Има способността всяко елементарно движение да превърне в забавна и увлекателна игра. Понякога съвсем по енотски „безобразничат“-търкалят се като голямо космато кълбо, търсят скрити съкровища в чекмеджетата, правят всевъзможни смешни номера и метат с метлата из къщи. Да, правилно прочетохте. Чистят! И не само това. По-нататък ще разберете колко добри домашни помощници са.

Енотът е много забавен пакостник

# 6. Той ще ви накара да се усмихнете.

Енота гарантирано ще ви повдигне настроението. Какви ли не невероятни умения са усвоили. Някои дори карат тротинетка или малко, енотско велосипедче. И скейтборд за по-смелите.

# 7. Дори се храни забавно.

Много обича да си похапва разни вкусотийки и го прави толкова артистично, че заслужава да му бъде връчен Оскар за главна роля. Или поддържаща, или за специални ефекти най-добре.

# 8. Енота е много сръчен.

Неговите предни лапички са изключително чувствителни и той си служи много ловко с тях. Видимо те наподобяват човешката ръка. Нищо чудно да отвори хладилника посред нощ и да измъкне от там каквото си хареса. Нали е нощно животно все пак, когато всички заспят на ход са маскираните пакостници. Може и да си „открадне“ нещичко, така и така никой не го гледа.

# 9. Освен това е адски гальовен и мил.

И как не? Погледнете го само.

Енотът е мило и гальовно животинче

# 10. Обича да „мие“ и „пере“ разни нещица.

Изобщо обожава да цопа във вода с лапички, да гони разни плуващи играчки в детско басейнче или просто в леген пълен с вода. Повярвайте, няма по умилителна гледка от енот седнал в средата на легена и гони някакви плуващи играчки около себе си. Не, няма по умилителна гледка от това.

Бонус: Освен всичко казано до тук енотите са природно талантливи. Някои от тях могат да рисуват, при това абстрактно. Представяте ли си? Такива са Пайпър и Чийто от САЩ. Двамата косматковци правят това с изключително удоволствие и са вече знаменитости. Техните картини са „изложени“ в Инстаграм и имат собствен канал на Youtube. На всичко отгоре техните шедьоври се продават.

И още един бонус: Pumpkin се казва най-известния енот-блогър в Инстаграм. Той има повече от 1,3 млн. последователи и още толкова приятели по целия свят. Когато се впуснете в разглеждане на неговите снимки просто забравяте, че покрай вас минава времето. Препоръчваме ви, подарете си малко усмивки.

И така.

Ако все още се чудите дали да си вземете енот, нека наклоним везните още малко. Енота прилича на куче и е верен помощник като него. Заедно с това е по-мил и по-гальовен от коте. Щом може да кара колело, вероятно ще се научи и да „мърка“. На всичко отгоре ще помага и в домакинството. Дайте им четка и ще видите. И с прането и с мръсните съдове ще се справят също. Ще гледат с удоволствие филма с вас, тогава когато всички други отказват щото е тъп. Как да не си вземеш енот? И как да не се влюбиш в него.

Това последното според нас е категорично и абсолютно невъзможно.

Бъдете с нас и във Facebook, за да научавате всичко за вашия любимец. Последвате ни на Chill Pet Care.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения