Тибетски Мастиф – най-скъпата порода кучета в света

Тибетският Мастиф е една от най-древните породи кучета.

Съществува версия, според която Тибетският Мастиф е непосредствен потомък на първия вид куче, появило се на земята преди около 6000 години. За породата се споменава още от Аристотел и Марко Поло. Древногръцкият философ първи пише за Тибетски Дог, както още се нарича тази порода.

За първи път в Европа Тибетският Мастиф се появява в средата на 19 век, когато кралица Виктория получила малко кученце от породата като подарък от лорд Хардинг. По-късно Едуард VII довел със себе си още две кученца в Англия. А първото чистокръвно потомство на територията на Европа се появило в края на 19 век в Берлинския зоопарк. Александър Македонски имал два Тибетски Мастифа. Могъщият Чингиз Хан също е почитал породата. За него е известно, че в непобедимата си армия е имал повече от 30 000 кучета. Не е известно дали всички са били Тибетски Мастифи, но, признаваме, броят им е внушителен.

>>> Джак Ръсел Териер – интересни факти за породата

Какво прави породата Тибетски Мастиф толкова впечатляваща?

Вероятно древния произход, факта, че е била предпочитана от много аристократи и може би нещо необичайно. Тибетският Мастиф е с впечатляваща физика. То може да достигне колосалните за куче 140 кг. и има невероятно гъста и красива козина в различни окраски. Въпреки това обаче, тибетското куче е изключително чистоплътно и няма характерна телесна миризма, дори и когато е мокро. Казват че поради тази негова особеност породата се счита за благородна и е символ на особен престиж в Китай.

Тибетският Мастиф е символ на престиж и богатство в Китай.

Там хората с високо обществено положение и статус, демонстрират своето богатство не само с лъскави коли, яхти и имоти. В Китай е символ на особен престиж, демонстрация на богатство и лукс и да си собственик на Червен Тибетски Мастиф е особена гордост. Именно червен, защото червеният цвят сред китайците е символ на късмет. До момента рекорд за най-скъпото куче в света е на Big Splash (Хонг Донг на китайски) – Червен Тибетски Мастиф, продаден за близо 1,5 млн. долара. Кучето е собственост на китайски въглищен магнат. Предишният рекорд за най-скъпо куче в света отново идва от Китай и негов носител е Red Lion – отново Червен Тибетски Мастиф продаден за 1,4 млн. долара. Иначе малките пухкави кученца струват няколко хиляди долара, а тези с родословие достигат впечатляващи суми.

Историята на породата Тибетски Мастиф

Тъй като е една от най-древните породи, тя е заобиколена от много митове и легенди.

Истинската история за произхода тези уникални кучета е изгубена във времето, но историци казват, че принадлежи към най-старите чистокръвни породи кучета. Запазили са се, защото високо в планините, където са обитавали, не са имали възможност да се кръстосват и така породата е остана чиста. В миналото са охранявали тибетските манастири, живеели са заедно с монасите и за това може би се счита, че в тях живеят душите на преродени монаси. Други сведения сочат, че те произхождат от черния тибетски вълк. До колко е така – не знаем, още повече, че се срещат и други предположения. Така че не става много ясно как точно са се появили.

По характер Тибетските Мастифи са спокойни и сдържани кучета, имат отлично здраве и живеят дълго, като почти не се разболяват. Привързват се много към семейството си, те са обичливи, верни и лоялни, но към непознати не са особено доверчиви и на агресията отвръщат подобаващо. Тибетското куче обича децата и няма нищо против да играе ролята на конче. Бъдете спокойни – няма да позволи на никой недоброжелател да докосне любимите му малчугани. Освен всичко това, Тибетският мастиф е много умно и интелигентно куче, и е способно в някои ситуации само да взима правилни решения.

Тибетският мастиф е впечатляващо куче, при това не само с вида си. Освен че има грива като истински лъв то притежава и глас, който наподобява внушителния басов рев на лъва. Казват, че дори гласът му е истинско богатство. А неговата внушителност и мощ не могат да бъдат предадени с нито една фотография. Наистина впечатляващо!

След всичко, което открихме за това уникално и древно куче, вероятно с право

Тибетският Мастиф е носител на рекорда за най-скъпо куче в Света.

От години заема първото място в световните класации.

Признаваме – външността на Тибетския Мастиф е респектираща, но това само изглежда така.

Той е толкова добродушен, обичлив и предан към семейството и другите домашни любимци, че е истинско удоволствие да имате такъв опашат приятел. Ако към благия му характер добавим и факта, че е сред най-древните породи и ненадминад рекордьор в света, то спокойно можем да наречем Тибетския Мастиф истинско бижу.

Последвайте страницата ни във Facebook Chill Pet Care за още интересни факти от света на домашните любимци.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения