16 ноември – Международен ден на толерантността

За толерантността към домашните любимци – интервю с Тео Владиславов

„Не бъди безразличен!“

е един от принципите на толерантността. Всички знаем какво означава това, но знаем ли

Какво е толерантност?

„Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност.“

Това определение е дадено в приетата на 16 ноември 1995 година от държавите-членки на ЮНЕСКО Декларация на принципите на толерантността.
Година по-късно ООН учредява деня като Международен ден на толерантността. В много страни по света започва неговото отбелязване с организирането на различни прояви по случая.

Как да бъдем толерантни?

„Толерантност – това е хармония в многообразието“

Нашата планета е гостоприемна. Тя е обитавана от трудно изброим брой представители на флората и фауната. Човекът има предимството да бъде най-развитото мислещо същество сред цялото това многообразие. Като такива на нас се пада и най-голямата отговорност да създадем (или поне да не разрушаваме) благоприятна среда за живот на всичко живо около нас. Да приемем и дадем правото на съществуване на всеки човек, животно или растение е наш морален дълг.

>>> Dog-Friendly – какво всъщност означава това?

Днес ще обърнем внимание на

Домашните любимци и как да бъдем толерантни към тях.

Още от древността се знае, че кучето е най-добрия приятел на човека, а котката е символ на домашния уют. Споделяме живота си с тях или по-скоро те споделят своя живот с нас. На тези прекрасни създания за жалост природата е отредила по-къс отрязък от времето. Дали ние избираме тях или те избират нас, не се знае. Но съдбата ни среща с домашния ни любимец с мисия и тя е да се научим да бъдем добри. Именно такава добродетел е и толерантността.

Когато осъзнаем, че ние, нашия дом и семейство е всичко, което те имат в краткия си път на този свят, разбираме, че щастието понякога е една размахана от радост опашка. Да подариш радост е безценен подарък. Те го правят за нас от искрена обич и привързаност. Ако си целия свят за едно такова същество, би било прекрасно да бъдеш добър с него. Как? Много просто – Не бъди безразличен! Прояви разбиране към неговите особеностти и нужди. Грижи се за него. И основното – приеми със сърцето си факта, че то е живо същество, с правото да живее на този свят точно толкова, колкото и човекът.

Да бъдем толерантни към домашните любимци (бездомни или не) е лесно. Има само едно нещо преди това – да ги обичаме истински. И това е трудното. А всъщност е и единственото, което е нужно, за да проявим толерантност.

“ Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш.“ – принцип на толерантността

„Обичай!“ – принцип на толерантността

„ако Бог ме попита: „Дете, на обичане кой те научи?”,
ще Му кажа с ръка на сърцето: едно куче!“

Ники Комедвенска

Потърсихме добрият пример за толерантост към домашните любимци и го намерихме в един млад човек.

Той е само на 21, учи право, обожава да готви и не спира да се грижи за бездомните котета в квартала. Той е полуфиналист в най-популярното кулинарно риалити в България.

Той е Тео Владиславов!


ChillPetCare – Здравей, Тео! Много хора те познават от известното риалити. Кажи ни три неща, които не знаем за теб?


Тео – Три неща? Добре, да видим.
На първо място най-много подхранвам в себе си любовта към животните. Обичам всички животинки. А у дома имам няколко котета. Всъщност, котки е имало у дома от най-ранното ми детство. Свикнал съм да живея с домашен любимец. Първото коте, което си спомням, се казваше – Томас. Не знам на колко години съм бил, но помня, че бях много малък.


Второто нещо, касае отношението ми към хората. Колкото и да е клиширано, аз съм доста прям човек и държа и хората да са искрени с мен. Въпреки малкия ми житейски опит, успях да изградя собствена позиция и мнение, което не се притеснявам да изразя свободно.


Трето – като всеки млад човек и аз обичам динамиката на големия град, шума на улиците, нощните светлини и, разбира се, хубавата храна. Напоследък ми остава малко свободно време за всичко това, но се старая да го споделям с приятели и близки хора.

ChillPetCare – Твоята дефиниция за толерантост?

Тео – За мен толерантността е по-скоро индивидулно отношение към различията, възприемане на огромното разнообразие, което предлага света. Това е какви граници си поставя ума, как е скроен човек, какъв поглед има над нещата от живота. Толерантността е да приемеш, дори и да не разбираш, но ако си тесногръд може би няма да успееш. Толерантността за мен е да опознаеш пътя на другия и никога да не се опитваш да го променяш, да не го пресичаш, да не го отклоняваш. Толерантност е да подкрепиш, да помогнеш и понякога да спасиш.

ChillPetCare – Разкажи ни за твоите котета? Колко са? Имат ли си имена? Вероятно всяко си има история…разкажи ни за тях.

Тео – Ааа, моите котенца… за кои ме питаш? За тези, които са у дома или тези, за които въобще се грижа? Много са.
У дома имам 5. Всяко със своята история и всички спасени от кошмара на улицата. Бяха бездомни. Прибрах ги. Нямаше да съм спокоен, ако ги бях подминал.
Всички носят имена на хора. Едно се казва Румен, има и Мишо, и Филип-Матиас. Нищо особено не стои зад това име, просто така го усетих. Като го видях си казах: „О, това е Филип“. Обаче после реших, че е Матиас. Сами се досещате – в крайна сметка не можах да избера нито едното от двете и за това се казва така. А имам и едно момиче, което носи красивото име Гюл – идва от роза. И още едно момченце имам – Лъки. Имаше вариант да се казва Лъчезар, но остана само Лъки. И без това си дойде с късмет.


Историите на всички започват тъжно, но са с хепиенд.


Румен го намерих в един ресторант. Беше мърляво коте, правеше бели и за да не го натирят на някъде, аз го взех у дома. Гюла беше много малка, когато я намерихме до едно отрязано дърво. Беше се свила в дънера. Прибрах и нея. А Филип – Матиас и Лъки са братчета. И тях намерих в ресторант, а сега ще прибера и третото им братче, което вече носи името Максим. На галено му казвам Макси. Мишо пък е котенце на Гюла.


Ами, това е моята котешка банда.

Всички са много забавни. Филип обаче е ненадминат. Той е в непрестанен екшън. Постоянно дебне нещо, гони нещо, вечно нещо пада покрай него. Изобщо, случва ли се някъде беля, то тя не минава без Филип. А Мишо само спи. По цял ден си лежи, кротува си. Накратко той е абсолютната противоположност на Филип-Матиас. Румен пък е на моменти – с променливо настроение. Понякога влиза в ролята на типичен котарак, но по рядко от Матиас и слава Богу, защото не искам да мисля какво ще остане от пердетата ако и двамата започнат да се катерят по тях.


Гюла е най-любвеобилната котка, която има на света. Никога не прави бели, не досажда, не мяука без причина, не съскала…нищо. Толкова е добра! Винаги доволна, мърка, винаги е в добро настроение и е много послушна. И никога не ми се сърди, когато не съм в добро настроение и не й обръщам достатъчно внимание. Тя е най-милото същество.

ChillPetCare – Какво ти дава грижата за тези мъничета?


Тео – безусловна любов. Както ви казах, аз съм искрен човек и ми се иска всичко в живота ми да е истинско. От тях получавам точно това – нещо истинско. В очите им виждам едно същество, което иска просто да има възможност да живее. Нищо повече.
Винаги те са първите, които ме посрещат на врата, когато се прибирам у дома. Не разбирам защо хората казват, че котките са злобни и неблагодарни. Аз не мисля така. От тях аз получавам само обич, виждам тяхната привързаност и усещам колко са благодарни за всичко.
Когато се грижа за едно беззащитно същество аз се чувствам човек, който е удовлетворен от доброто, което е оставил след себе си. Такъв съм от дете. Вероятно така съм се родил и такъв човек ще бъда. Надявам се да има повече такива хора, защото само така ще можем да направим света по-добро място за всички.

ChillPetCareИ ние се надяваме повече млади хора да последват твоя пример. Благодарим ти, че го сподели с нас!

Тео – Ще бъда истински щастлив, наистина. И аз благодаря за възможността да разкажа всичко това. Вие правите нещо чудесно. Искрено ви желая успех!

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още от света на домашните любимци.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения