10 стайни растения, които са опасни за котето

Дори и не подозирахме, че има над 700 растения, които могат да навредят сериозно на котето или кучето, ако те погълнат част от тях.

Може би и вие сте намирали съборена саксия, изровена пръст или нагризани листенца. За щастие много от растенията в дома ни не са опасни. Но има и такива, които може да предизвикат сериозно отравяне и дори да застрашат живота на нашия опашат приятел.

Ето защо в тази статия подбрахме 10 от най-често срещаните саксийни растения, които крият опасност за котето.

Котето е любопитно животно. То обожава да изследва заобикалящата го среда и домашните растения се явяват буквално обект на повишено внимание, защото:

  • С тях може да се играе
  • Може да се опитат на вкус
  • А може да ги събори от перваза и да ги търкаля по пода

>>> Как да направим сами ирачки на котето?

Все забавни неща според една котка.

Но отговорния стопанин знае, че с това шега не бива и винаги държи далеч от полезрението на котето ето тези растения:

# 1 – Азалия

Прекрасно цвете, което краси почти всеки прозорец и радва очите ни. Но за котето това е много токсично растение. Токсично е също и за кучето. Съвсем малка част от това цвете може да причини тежко отравяне. В листата му се съдържа отровно вещество, което попаднало в организма на котето поразява централната нервна система, предизвиква повръщане, раздразнени черва и диария, понякога парализира крачетата и отслабва сърдечната дейност. Оказва се че колкото красиво, толкова и отровно. Още сега я слагаме извън обсега на котето.

# 2 – Аспержи

Аспержите съдържат токсичен агент сапогенин, който го прави токсичен както за котето, така и за кучето. Всъщност опасни са плодовете на това растение. Ако бъдат погълнати може да предизвикат повръщане, диария или болки в корема. Възможни са и алергични реакции. Прибираме и тази саксия.

# 3 – Алое Вера

На кой да му мине през ум, че това растение ще е отровно. Но факт – съдържащият се в него алоин го прави отровно за котето. Иначе всички знаем колко полезно е то за хората. Но ако попадне в стомаха на котето, а дори и на кучето, може да причини повръщане, диария и други здравословни проблеми. Трябва много да внимаваме, ако отглеждаме алое вера вкъщи.

>>> Знаете ли колко звука издават котките?

# 4 – Бегония

Красиво цвете, което обаче крие опасности за котката. Токсичните съставки се съдържат в грудката  на растението. А котето обича да рови в саксиите и така ако погълне част от коренчето може да получи силно раздразнение на устната лигавица. Токсините в бегония действат изгарящо, повишава се слюнкоотделянето и животинчето ще преглъща много трудно.

# 5 – Дифенбахия

И дифенбахията влиза в нашия списък. Смятаме че се среща в почти всеки дом и ако котето се заиграе с нея, може да си причини доста неприятности. Токсичния химикал, който дифенбахията съдържа, може да раздразни стомаха, да повиши слюнкоотделянето и да причини повръщане.

# 6 – Дървото на живота

Не е ясно защо, но това красиво растение е отровно за котето. Ако бъде погълната част от него може да предизвика стомашно разстройство, нарушено равновесие и понижаване на сърдечния ритъм. Красиво растение, но нека стои по-далеч от домашния любимец.

# 7 – Лилии

Лилиите могат да причинят отравяне на котето. Първите видими симптоми са повръщане и липса на апетит. Ако не се реагира бързо може да последват много по-сериозни проблеми и дори да настъпи фатален край. Ако не ви е скъп подарък, по-добре не отглеждайте това цвете вкъщи.

# 8 – Трилистник

Към трилистника като че ли подхождаме с малко повече внимание по принцип, защото сокът в листата на това растение е отровен и за хората. Ако котето погълне част от този сок ще се стигне до повръщане (понякога с кръв), загуба на апетит и дори най-лошия край. Трябва да бъдем много внимателни и да ограничим достъпа на котето до това растение.

# 9 – Филодендрон

Това растение е често срещано в домовете ни. Отглежда се лесно и може би за това е предпочитано от много любители на цветята. Но ако имате коте трябва да знаете, че то е отровно за него. Ако си играе с неговите листа и ги сдъвче, може да получи раздразнение на устата, езика и да се стигне до повръщане и затруднено преглъщане.

# 10 – Циклама

Отново едно често срещано в саксите у дома цвете се оказва отровно за котето. Особено грудките. За нещастие те са и много привлекателни и любопитната котка може да ги изрови. Но това би било много опасно, защото те съдържат отровно вещество, което ще причини проблеми с дишането и със сърцето.

Пролетните цветя също крият опасност за котето

Както споменахме в началото опасните растения са много. Ние избрахме само 10 от тях. Но списъка включва някои пролетни цветя като зюмбюли, нарциси и лалета. От градинските растения опасни са също гладиолите, хризантемите, карамфилите. Бръшляна и олеаднъра, познат още като зукум, също.

Какво можем да направим, за да не дъвче котето растенията у дома и в градината?

  1. Следете за свободния достъп на животинчето до питейна вода. Понякога то дъвче листата, за да утоли жажда.
  2. Поставете саксиите на недостъпно място.
  3. Използвайте спрей за отблъскване.
  4. Просто не отглеждайте такива цветя. Факт е, че повечето от токсичните за домашните любимци растения са токсични и за малките деца. Така че не рискувайте.

На финала ще обърнем внимание на следното:

Ако забележите нагризано растение или разровена саксия, или забележите странно поведение в котето, НЕЗАБАВНО СЕ СВЪРЖЕТЕ С ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР. По-доре фалшива тревога, отколкото закъсняла помощ.

Бързата реакция може да спаси живота на животинчето.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още интересни и полезни неща за вашия домашен любимец.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения