Необходима ли е домашна аптечка за кучето?

Домашната аптечка за кучето е точно толкова необходима, колкото и аптечката в колата например. Кучетата са игриви, енергични и много активни същества и често се случва да се наранят неволно по време на разходка. Или пък прибирайки се вкъщи може да открием кърлеж, а вече да е късно за посещение в клиниката.

Какво трябва да съдържа домашната аптечка?

В този материал няма да говорим за лекарствени средства, изискващи компетентно и специално назначение. Всички заболявания трябва да бъдат диагностицирани и съответно лекувани от ветеринарен лекар.  

Запомнете! Всеки опит да лекувате домашния си любимец сами крие изключително големи рискове. Не го правете!

Все пак, има ситуации, в които се налага да помогнем на животинчето веднага. Разбира се, незабавно трябва да се свържем с лекар и след това да посетим клиника. Но дотогава можем, например, да почистим порязаната лапичка, да я превържем или пък да опитаме сами да извадим досадния кърлеж.

Така, както във всеки дом има кутия с лекарства и медицински консумативи за нас, разумно е да подготвим и съхраняваме някои от най-необходимите неща, които да ни помогнат в грижите за нашия домашен любимец.

>>> Кои храни са вредни за кучето?

Допитахме се до лекар – ветеринар, какво трябва да съдържа базовата домашна аптечка за долекарска помощ на кучето.

В домашната аптечка на кучето е добре да има :

На първо място, спешна намеса изискват порезните рани. А те се случват. Кучетата са изключително активни, динамични, тичат, скачат и при това съвсем не гледат нито къде стъпват, нито къде се приземят след акробатичен скок. Особено Джак Ръсел Териерите! Може да си счупят нокътче, може да се порежат на стъкло. Дано никога не се налага, но ако все пак се озовем в такава ситуация, трябва да имаме в домашната аптечка за кучето РИВАНОЛ или КИСЛОРОДНА ВОДА,  с които да почистим нараненото място. След което да превържем със СТЕРИЛНА МАРЛЯ, БИНТ или САМОЗАЛЕПВАЩА СЕ ПРЕВРЪЗКА. За почистването ще са ни нужни ТАМПОНИ  или ПАМУК. За това, добавете и тях в аптечката. А също и ЙОДАСЕПТ унгвент. За нас ще са нужни МЕДИЦИНСКИ РЪКАВИЦИ, за това нека има поне един чифт.

В случаите, когато имаме неприятна среща с пчела или друго жилещо насекомо се налага незабавно да се отправим към клиниката. Преди това се обаждаме. Което ме подсеща, че ТЕЛЕФОНИТЕ НА КЛИНИКАТА и ЛЕКАРЯ трябва да са на бърз достъп. При такива ситуации е важно да се реагира незабавно.

Куче на консултация при ветеринарен лекар

В домашната аптечка добавете още:

Ако след разходка сме открили кърлеж и искаме да го отстраним сами, можем да се снабдим със специални за това КЛЕЩИ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА КЪРЛЕЖИ. Продават се в специализираните зоомагазини, добавете и тях в домашната аптечка. Премахването на неприятния паразит се извършва по определен начин, за което е добре да се информираме предварително. След отстраняването е нужно да дезинфекцираме мястото на ухапване много старателно.

>>> Как да се грижим за домашния си любимец след кастрация?

В домашната аптечка може да добавим ПИНЦЕТИ и МАЛКА НОЖИЧКА. Както и МАЛКО ОДЕАЛЦЕ. Тук ще обърна внимание, че подобна аптечка трябва имаме в колата. Понякога се отправяме на далечно пътешествие, разходки в гората, планината или пък на морския бряг. А на такива места, както се казва, опасности дебнат от всякъде. За това, нека сме подготвени предварително. Наскоро попаднах на готови СЕТове ЗА ПЪРВА ПОМОЩ НА КУЧЕ. Цените са достъпни. Можем да сложим един такъв в багажника на колата. За всеки случай.

В къщи, към средствата за козметична грижа за нашият любимец, освен подходящ шампоан за неговата козина и ежедневна грижа за лапите, желателно е да добавим и ЛОСИОН ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА УШИ и ЛОСИОН ЗА ОЧИ. Тях също ще намерим в специализираните зоомагазини и изборът е голям.

Важно! Не забравяйте да следите срока на годност на всички медикаменти.

Когато годността е изтекла, ги изхвърлете. Ако не навредят на животинчето, то със сигурност няма да му помогнат.

Ние пожелаваме здраве на вашите четириноги приятели! Забавлявайте се заедно и споделяйте много щастливи мигове.

Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram за още повече интересна и полезна информация за твоя домашен любимец.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения