Защо е важно да обезпаразитяваме домашния си любимец навреме?

Може би вече сте се запитали: „Наистина ли е необходимо да обезпаразитявам домашните си любимци, ако те стоят предимно вкъщи?“. Краткият отговор е „Да“. Част от вълнуващия съвместен живот с домашните любимци е отговорността за тяхната безопасност и здраве. За да бъде вашия космат приятел във върхова форма, трябва да сте сигурни, че обезпаразитяването е част от регулярните му здравни прегледи и процедури. Независимо дали притежавате куче или котка, изключително важно е да елиминирате паразитите, живеещи външно и вътрешно в животното. Това не само ще запази вашия домашен любимец здрав, но и щастлив. 

Обезпаразитяването на домашни любимци обикновено не се прави достатъчно често, вероятно защото никой собственик на домашни любимци не обича да мисли за кучето или котката си, като същество, което има вероятност да има някакъв вид червеи. Реалността обаче е, че колкото и да глезите домашния си любимец, шансовете му да носи паразити са много вероятни.

Ние знаем, че процесът по проследяване на всяко обезпаразитяване е леко досаден и времеемък, затова създадохме онлайн паспорт, с който може да следите всичките си посещения при ветеринар и кога трябва да имате бъдещи такива.

Домашните любимци могат да приютят няколко вида червеи, някои от които смъртоносни. Редовното обезпаразитяване е толкова важно, колкото годишните ваксинации и доброто хранене.

Паразитите, техните яйца или ларви присъстват в почвата, в бълхите и в суровата храна. За съжаление само два вида червеи обикновено се наблюдават с невъоръжено око и някои причиняват малко или никакви симптоми. Ето защо ветеринарните лекари препоръчват рутинно обезпаразитяване на всеки два месеца.

Червеи, които могат да заразят вашия домашен любимец

Тези червеи или паразити включват паразитна тения, кръглия червей, анкилостомата, камшика и сърдечния червей. Единствените две често срещани с невъоръжено око в изпражненията  са кръгли червеи и тении. Някои яйца на червеи или ларви могат да бъдат в латентно състояние в тялото на домашния любимец и да се активират само по време на стрес или в случай на „посещение“ от кръгли червеи и анкилостоми до по-късните етапи на бременността, когато те се активират и заразяват скоро родените кученца и котенца.

Признаци и симптоми на заразяване с червеи при кучета

Ако вашето кученце страда от диария, има респираторни проблеми и надут стомах, може да има глисти. За по-възрастните кучета ще забележите това по изпражненията или повръщането им. Други често срещани симптоми при кучета включват кашлица, липса на енергия, намаляване на апетита, бърза загуба на тегло, по-слаба козина и дразнене на кожата. Ако вашето куче търка задните си части в земята, също може да означава, че то има червеи. Има няколко възможности за лечение, но препоръчваме да говорите с ветеринар, за да получите най-доброто решение. Ние знаем, че вие не бихте пропуснали обезпаразитяването от немарливост, а от сложното следене на датите за всяко едно и точно затова може да разчитате на нашия онлайн паспорт, в който се води всяка информация за вашия домашен любимец.

Видове котешки червеи

Котешките паразити са подобни на кучешките такива. Намират се тении, кръгли червеи, анкилостоми, трихофитии, камшици, белодробни червеи и дирофиларии при котките. Повечето от тези видове паразити могат да доведат до респираторни проблеми, влошен цялостен физически вид, лезии, рани и други форми на дразнене на кожата.

Кога да обезпаразитите котката си

Необходим е редовен график за обезпаразитяване, за да може котката ви да остане здрава и без паразити. Препоръчва се вашата възрастна котка да се обезпаразитява на всеки 2 до 6 месеца, докато малкото коте трябва да се обезпаразитява на 8-седмичен график до 6-ия месец. Също така е най-добре да говорите с ветеринар, за да персонализирате графика за обезпаразитяване на котката и възможностите за лечение, като ние ще ви съдействаме да следите редовно периодите  за обезпаразитяване. 

Като собственик на домашен любимец трябва да помните, че обезпаразитяването е част от вашата отговорност. Това е много важно, защото поддържа здравето и безопасността както на вас, така и на най-косматия член на семейството. Направете тази грижа приятна и за вас, следете всичките си посещения при ветеринар и не изпускайте следващата дата за редовно вътрешно и външно обезпаразитяване на вашия домашен любимец с използването на нашата онлайн платформа. Още сега може да направите регистрация на http://chill.bg/.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения