Как да се грижим за сибирското Хъски

Особености на породата. Грижи и възпитание.

Може ли някой да устои пред кристално сините очи на сибирското Хъски?

Абсолютно е невъзможно, според нас. Представителите на тази северна порода са изключително чаровни, имат весел и дружелюбен характер и са много игриви. Може би за това много хора мечтаят да имат точно такъв домашен любимец.

Ок. Решено е.

Да си вземем Хъски.

Какво трябва да знаем за породата? Как да се грижим за него и как да го възпитаваме?

Нека се опитаме да разберем сега.

Сибирското Хъски се отнася към сибирските породи и преди са били много важни за човека, защото са теглили шейните в далечния и студен Изток. Днес представителите на породата вече ходят по изложби, печелят престижни награди и споделят живота на хората дори и в типично градска среда.

>>> Интересни факти за породата Джак Ръсел Териер

Основната отличителна черта на породата е тяхната издържливост. Вероятно не винаги се чувстват комфортно в апартамент. Ето защо ние трябва да отделяме достатъчно време за разходки сред природата и подходящи занимания на открито. Сибирското Хъски е много добронамерено, изключително предано, общително и послушно. Със сигурност ще успеете да го научите на много команди.

Освен всичко друго, това сибирско куче има невероятно красива окраска и блестящи, невероятно сини очи. Е, не винаги са сини. Срещат се и кафяви, и сиви. А някои имат дори различни. Едното може да е синьо, а другото сиво, например. Те се наричат „Арлекин“, а различните по цвят ириси се дължат на т.нар. хетерохромия. Такива особености придават на кучето изключителна обаятелност.

Как да се грижим за сибирското Хъски?

Грижите за здравето на нашето кученце е най-добре да поверим на ветеринарен лекар. Задължително! Внимателно избираме клиника и я посещаваме редовно за ваксини, консултации и въобще всичко, което е необходимо.

>>> Кучето и зимата

Доброто здраве на домашният любимец зависи от нас. Да бъдем отговорни!

Хъскито, съвсем логично, има гъста козина и много красива опашка, която носи кокетно завита. Докато кученцето е малко, трябва да го разресваме със специална четка. Първите няколко месеца то се разресва редовно. С изразстването козината се променя, вече не е толкова мека и можем да я решем по-рядко. Освен това трябва да разресваме и опашката на Хъскито. А как иначе ще е толкова красива. Това обаче може да предизвика определен дискомфорт у кучето. Ето защо е добре да го правим много внимателно, когато кученцето е легнало.

Къпането на Хъскито е рядко. За целта са необходими специални козметични средства. Тъй като тялото на животинчето не било приспособено към тази процедура (така казват специалистите), се препоръчва да се прави веднъж или два пъти годишно. Изключение правят белите кучета. Ако желаете, може да прочете статията ни как да изкъпете кучето у дома. На пръв, а и на втори поглед сме убедени, че това ще е доста забавно занимание. А има и друг вариант. И той е да запишете час за къпане в някой от моделните груминг салони. Там ще се погрижат за животинчето с цялото внимание на света. Дори и за ноктите. Нокътчета се подрязват по определен начин със специални ножички. И трябва да се прави редовно. Иначе то ще изпитва дискомфорт, когато ходи.

Редовна грижа изискват ушите на кучетата от тази порода. Те се нуждаят от почистване поне веднъж седмично. Преди това се консултирате с вашия ветеринар как правилно и с какво средство да правите това.

Трябва да се отбележи, че Хъскито е чисто куче. То само поддържа достатъчно добре своята хигиена. На нас остава да го проверяваме за външни паразити, като кърлежи и бълхи.

Хранене

Храненето на Хъскито също изисква внимание. Специалистите не препоръчват рязка смяна на диета. Отново е необходимо да се консултираме точно каква храна трябва да осигурим за нашето кученце с правилно съотношение на мазнини и белтъчини. А също така, както малките, така и порасналите вече кучета, се нуждаят от прием на витамини и минерали. Това ще прецени ветеринарният лекар. Той ще даде насоки кога да ги даваме, какви да вземем и как да ги приема животинчето.

Хъскито е изключително игриво и послушно куче. То е приятелски настроено и винаги готово за забавления. Едва ли в неговата компания някога ще скучаете. Нещо повече. Хъскито е възприемчиво, поддава се на обучение и може да го научите на различни команди, с които да удивите и приятелите си, и да го превърнете в Instagram звезда с хиляди последователи. А защо пък не?

Обичайте своите домашни любимци и се грижете отговорно за тях.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Поседвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения