Китайски булдог Чунцин - древните императорски кучета

ЧУНЦИН: символ на престиж и древна история

Чунцин е една от най-старите китайски породи. Тя е на повече от 2000 години и датира още от времето на династията Хан. Това е 220 година пр.н.е. Археолозите са открили древни скулптури, изобразяващи куче Чунцин. Освен, че е една от най-древните породи, Чуннцин е и една от най-редките породи в света. В сегашно време представителите наброяват не повече от хиляда.

В исторически план Чунцин са възникнали по естествен начин, без човешка намеса. Това прави породата изключителна и я отличава сред много други. Поради тази особеност кучета почти нямат генетични заболявания. Те са силни, смели и красиви.

Китайски булдог Чунцин

Факт:

Породата Чунцин не е призната от Международната Федерация по Кинология – Fédération Cynologique Internationale – FCI и тази древна и чистокръвна порода няма право да участва в киноложки изложби на международно ниво. Защитниците на породата и други организации се борят, за да променят това.

Не се знае много за произхода на кучето Чунцин, защото до нас е достигнала малко информация. Известно е само, че тези кучета са от околностите на град Чунцин, провинция Сичуан и първото споменаване на породата идва от III век пр.н.е. по времето на династия Хан. Има свидетелства, че именно кучетата Чунцин са охранявали императорския дворец. И в това няма нищо неочаквано. Достатъчен е един поглед и всеки би се удивил на впечатляващата визия и внушаващо респект поведение.

https://www.pinterest.com/pin/80150068357168250/

Чунцин, освен че са кучета с респектиращи с физика и красота, са били и символ на престиж и висок обществен статус. Право да отглеждат такива кучета са имали само много богати хора от знатни родове. Всичко това говори, че Чунцин е елитно и достолепно куче и сега се радва на възхищение.

В началото на 20 век породата е била заплашена от изчезване. Благодарение на хора, които много силно са ценили китайския булдог, както също е известно това куче, тя е била спасена.

>>> Как да се грижим за Сибирското Хъски?

Чунцин: сегашно време

Днес не е особено лесно човек да се сдобие с куче Цунцин. Освен че е много скъпо, отглеждането на това кученце изисква доста грижи и усилия. А развъдниците, откъдето може да се вземе кученце могат да се изброят на пръсти. Повечето от тях са в Китай, но има такива и в Америка. Казват, че някъде дори е необходимо да се даде уверение, че бъдещите собственици имат възможност да отгледат кучето, а именно, че разполагат със свой дом и достатъчно средства са отглеждането му. Цената за чистокръвно кученце Чунцин е значително висока и започва от порядъка на 4000 долара. Някой от представителите с родословие значително надвишават тази сума.

Малко кученце от породата Чунцин

Красотата е в гените

Красота и непоколебимост – две думи, които описват това изключително животно със отличаваща се воля и индивидуалност. Дори от снимките се вижда, че това куче е с високо чувство за собствено достойнство. Не напразно е било достойно за императора.

Чунцин е средно по големина куче с много атлетична осанка. То има ясно изразени мускули и се нуждае от много физическа активност. Чунцин се нуждае от простор и свобода, и компромис с това не бива да се прави. В противен случай кученцето ще изпадне в депресия и това ще се отрази зле на неговото развитие и поведение. Козината на Чунцин е особена – къса и доста твърда, като на опашката почти липсва. А самата опашка е много характерна и отличителна за породата. Понякога козина липсва и на ушите. През зимата кучето ще има нужда от топло и сухо място. Въпреки че на вид е силно и мускулесто, трудно понася мразовитите зимни месеци и е много вероятно да му е студено. Ето защо ще е добре да му облечем топъл пуловер или подходяща дрешка, когато го разхождаме навън.

Чунцин

Чунцин: необходими грижи

Грижите за Чунцин са по-прости в сравнение с неговото обучение. Кучето има характерна козина, която, за да се поддържа чиста и лъскава е нужно да се почиства с мека четка или масажна ръкавица. Така се подобрява кръвообращението, а тази процедура китайският булдог обожава. Кучето е добре да се къпе веднъж на 4-5 месеца. Не се препоръчва по-често от това. Изборът на шампоан трябва да е внимателен, защото не се изключва появата на кожни проблеми. А след баня е желателно кожата да се хидратира със специален крем. Зъбите се чистят периодично, както и ушите и очите. За всичко това е най-добре да се използват услугите на професионални грууминг салони. Някои от стопаните биха могли отлично да се справят и сами у дома. Редовните посещения при ветеринар за профилактични прегледи и ваксинации са задължителни.

Излишно е да споменаваме, че да имаш до себе си такъв достолепен спътник е особена гордост. И както всяко друго кученце на този свят, то е тук за да ни обича повече от себе си и да изпълни живота ни с радост. Освен всичко това Чунцин носи и мъдростта на времето, заедно със своята хилядолетна история.

Бъдете с нас и в социалните мрежи. Последвайте ни на Chill Pet Care във Facebook и на chillpetcare в Insatgram, за да научавате още от света на домашните любимци.

Дай лапа

За добрите партньорства

Имаш бизнес, който е свързан с животни? Предлагаме различни възможности за партньорства. Остави своя email и ние ще се свържем с теб.

Научи повече

Абонирай се

В нашите имейли ще откриеш информация за DogFriendly места, събития, отстъпки и специални предложения